Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Isize Norm Groep 1 autostoel

Vraag gesteld door steffanie1987 op 8 september 2017

Hallo,

Ik heb een vraag over de Isize wetregeling voor de groep 1 stoel.

Hoe zit dit nou precies?
Word dit in 2018 nou verplicht om je kindje 15 maanden achterste voren te vervoeren of niet?

En als je auto isofix heeft MOET je deze dan gebruiken of mag je nog steeds een auto stoel met de gordel bevestigen?

Graag hoor ik van jullie.

Antwoord van Paul

Antwoord van Paul

ANWB Expert

De autostoeltjes die in Nederland gebruikt en verkocht mogen worden, moeten voldoen aan een Europese goedkeuringsnorm. Op dit moment zijn er twee normen, de ECE-R44 en de ECE-R129.

De ECE-R44 bestaat al heel lang en is ook al meerdere keren herzien. Bij deze norm worden de zitjes ingedeeld in groepen naar lichaamsgewicht. Een groep 0+ zitje bijvoorbeeld is geschikt voor kinderen tot 13 kg en een groep 1 stoeltje is geschikt voor kinderen van 9 tot 18 kg.

Nieuw is de ECE-R129 norm, ook wel bekend onder de naam i-Size. Bij deze norm worden de zitjes ingedeeld naar lichaamslengte. Bijvoorbeeld stoeltje is geschikt voor kinderen van 45 tot 105 cm. Eén van de eisen bij deze norm is dat kinderen tot een leeftijd van 15 maanden verplicht tegen de rijrichting in vervoerd moeten worden.

Met andere woorden: heeft u een i-Size zitje dan moet uw kind tot minstens 15 maanden oud tegen de rijrichting in vervoerd worden. Het zitje is hiervoor gemaakt en het staat ook in de handleiding.

Heeft u een zitje met een ECE R44 goedkeuring, dan mogen kinderen in een ‘groep 1 zitje’ al vanaf 9 kg in de rijrichting vervoerd worden. Inmiddels is gebleken dat dit uit veiligheidsoverwegingen te vroeg is. Wij adviseren dan ook kinderen zo lang mogelijk in het voorafgaande ‘groep 0+ zitje’, dat geschikt is voor kinderen tot 13 kg, te vervoeren.

Ten aanzien van Isofix: Veel auto’s zijn momenteel al voorzien van Isofix bevestigingspunten. Bij nieuwe auto’s is dit zelfs verplicht. Stoeltjes die geschikt zijn voor bevestiging met de autogordel mogen in deze auto’s gewoon met de gordel bevestigd worden. Isofix zitjes zijn niet verplicht.