Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is het erg als ik geen reservewiel heb?

Vraag gesteld door kiwijantje op 10 juli 2017

Wij hebben onlangs een auto gekocht. Tot nu toe hebben wij altijd een reservewiel bij gehad en een krik. De nieuwe auto heeft geen reservewiel en ook geen krik. De verkoper zegt dat dat niet nodig is omdat er een elektrische kompressor bij zit met ook een rubber lijm die je als je een gaatje hebt in de band spuit en dan met de kompressor kunt oppompen. De kompressor werkt op de elektriciteit die van de sigaretaansteker port komt.

Hij zei ook dat de ANWB altijd reservewielen bij zich heeft als zij moeten komen helpen. Is dat juist of is een krik en een reservewiel wel aan te raden? Of is dat reparatie kit voldoende? Door minder gewicht zouden wij ook brandstof kunnen sparen. Zijn er ook landen waar een reserve wiel verplicht is en war zo een reparatiekit niet voldoende is ?

 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Ik heb nu toch al een eerder antwoord gevonden als ik zoek naar "reserveband". Dit is de link naar de reeds beantwoorde vraag: reseveband

 


***

 

 

 

Reactie van Erik Jan de Jong:

 

 

U had het antwoord op uw vraag al gevonden via de zoekfunctie. Ik plaats het voor de volledigheid nog even hieronder:

Reparatiesetje
Steeds meer nieuwe auto’s worden geleverd zonder een volwaardig reservewiel of kleinere en lichtere thuiskomer. In plaats daarvan wordt een reparatiesetje meegeleverd dat bestaat uit een spuitbus met schuim en een kleine compressor.

Daarmee worden kosten, gewicht, ruimte en brandstof bespaard. Het reparatiesetje is goedkoper en compacter dan een reservewiel en doordat de auto lichter is wordt er iets minder brandstof verbruikt. Dat werkt ook door in de metingen om de CO2-uitstoot vast te stellen. Voor fabrikanten is er alles aan gelegen om die zo laag mogelijk te krijgen.

Alleen kleine lekken
Allemaal prima zolang je geen lekke band krijgt. Gebeurt dat wel, dan kan je zonder reservewiel toch een probleem hebben. De reparatiesetjes werken niet altijd. Als het wel werkt kunnen alleen de kleinere lekken worden gedicht. De spuitbus met dichtmiddel werkt niet bij vrieskou en bij een kapot gereden band is de set sowieso onbruikbaar.

Wegenwacht
De Wegenwacht kan je verder helpen door een passend reservewiel te regelen, maar bandenpech wordt zo wel een erg tijdrovende activiteit. Ons advies is om toch een vijfde wiel in de auto te hebben, al is het een zogenaamde thuiskomer.

Bij nieuwe auto's staat een reservewiel vaak op de optielijst, bij een gebruikte auto kan een reservewiel apart worden aangeschaft.