Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe erg is het om zonder ABS rond te rijden? ABS lampje brandt soms wel soms niet, wat hiermee te doen?

Vraag gesteld door Maii op 8 november 2018

Mijn ABS lampje brandt soms wel en soms niet. Soms bij het starten aanwezig en bij opnieuw starten niet meer. Van diverse garages, diverse adviezen... 1) Na uitlezen en aanvullend onderzoek: vervanging pomp €1.500,- (kunnen kijken of we kunnen reviseren) 2) Andere garage na telefonisch advies: dat onderdeel gaat bijna nooit kapot, willen wel een second opinion doen maar volgende week pas 3) Advies andere garage: vroeger reden we niet anders, ik zou doorrijden tot dat het lampje continue brandt en dan kunnen ze pas echt goed uitlezen waar het probleem zit, ze kunnen aan de hand van het uitleesrapport niet zien dat de pomp kapot is. Het is niet heel gevaarlijk om zo door te rijden, anders zou het een vereiste zijn bij de APK en nu is het een advies.

Kunt u mij helderheid verschaffen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt hoe erg het is dat regelmatig het ABS storingslampje brandt.

In een dergelijke situatie zal het antiblokkeersysteem niet in werking treden wanneer dat normaal gesproken het geval zou zijn. Remmen blijft de auto wel gewoon doen.

Voor auto's met een eerste tenaamstelling van ná 31-12-2107 zal dit bij de APK afkeur betekenen. Voor de generatie daarvóór betreft het slechts een reparatie adviespunt. Ik wil benadrukken dat dit een veiligheidsverhogend systeem is en bij een noodstop een absolute meerwaarde kan hebben. De opmerking van de garage dat het 'slechts' een APK advies is is juist, maar wordt dus voor nieuwe auto's vanaf bouwjaar 2018 een afkeurpunt met weldegelijk de veiligheid als argumentatie.

Maar het remsysteem zal verder gewoon z'n vertragende werk doen. Toch is het raadzaam om binnen enkele weken de auto voor een diagnose aan te bieden. Eindeloos doorrijden zou ik willen afraden. Optie twee lijkt me daarom de meest verstandige keuze. Maak vooraf wel duidelijk afspraken omtrent de diagnose kosten. Vervolgens óók na de gestelde diagnose met prijsopgave voor herstel duidelijk de afspraak maken dat daarmee de storing definitief verholpen moet zijn. Met name om te voorkomen dat een verkeerde diagnose voor uw portemonnee gaat worden. Dat de betreffende garage pas over drie weken tijd heeft vind ik wat veiligheid betreft niet bezwaarlijk.