Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Diesel vs benzine V40

Vraag gesteld door ambulance23 op 6 januari 2018

Wat is slim om te doen?
Graag wil een volvo V40 gaan rijden. Op dit moment zijn er veel diesels te vinden voor een aantrekkelijk tarief. De benzines die er zijn zijn ook meteen veel duurder (Minimaal €3000,-). Als ik er zelf aan ging rekenen kwam ik uit dat een diesel voordeliger was. Alleen het onderhoud heb ik daar niet in mee genomen. Ook de restwaarde van de auto heb ik niet meegenomen. Op dit moment rij een 12.000 km per jaar minimaal. Maar in de toekomst verwacht ik dat dit alleen maar zal gaan toenemen. Ook weet ik nog niet hoe lang dat ik de auto zou willen blijven rijden.
Mijn vraag is dan ook wat is slim om te doen?
Is het slimmer om door te sparen voor een benzine, of maakt dat niet zo veel uit?
Verder zit ik nog met de vraag wat zou een eventueel restwaarde kunnen zijn voor een diesel (Nu €12500,-) tenopzichte van de duurdere benzine (16000) die over een jaar of 5 200.000 of meer gereden heeft.
Daarnaast ook nog de vraag wat zijn de verwachtingen op de toekomst op het gebied van maatregelen die dieselrijders gaan treffen.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U overweegt een Volvo V40 te kopen maar twijfelt tussen Diesel en Benzine. U rijdt op dit moment 12.000 km/jr maar verwacht dat dit in de toekomst meer wordt.

In het algemeen kunnen we wel stellen dat het omslagpunt naar diesel, bij aankoop van een gebruikte auto, boven de 20.000 km/jr ligt en dat de afgelopen jaren het beleid ontmoedigend is voor diesel. Het omslagpunt wordt hierdoor jaarlijks hoger.

Bij 12.000 kilometer per jaar worden over het algemeen ook kortere ritten gereden waar diesels minder geschikt voor zijn.

Op onze website vindt u een autokosten programma waar u de autokosten kunt berekenen op kenteken of op merk en type. U kunt hier dus een berekening maken voor diesel en benzine uitvoeringen. U geeft hier een gebruiksduur aan waarna het programma een verwachte restwaarde berekent.

Bij 12.000 km per jaar is het advies duidelijk benzine.