Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto trekt slecht op

Vraag gesteld door MarietteVO op 7 augustus 2015

Ik heb een Ford fiesta van januari 2006, aangeschaft vorig jaar via de dealer. De motor is 1.4, benzine, handgeschakeld. Vorig jaar voor het eerst in bergachtig terrein gereden en opgemerkt dat de auto vrijwel geen trekkracht heeft (geen aanhanger, niets op het dak, wel volgeladen met bagage en 4 personen). Verder geen problemen.

Dit jaar na 300 km gereden te hebben op de snelweg ging er een oranje lampje branden, probleem met transmissie. Langs de kant gaan staan en stationair laten draaien waarbij de toerenteller onregelmatige toeren aangaf. Motor afgezet en na 10 minuten voorzichtig verde gereden. Dat ging 30 km goed. Weer dat lampje. Toen maar de ANWB gebeld en weggesleept naar garage (in Noord- Frankrijk). Motor is met computer uitgelezen en men zei ' lambda- sondes vevangen'.

Die onderdelen waren niet voorraad en ik mocht voorzichtig verder rijden naar familie, 200 km verderop. Daar opnieuw een garage bezocht, deze kon echter geen enkel probleem vinden. Ook een bevriende garagehouder van deze meneer had geen idee. De reis uiteindelijk hervat, voelde soms wel onregelmatige gang ( ik geef wel gas maar er lijkt niets te gebeuren, alsof de auto inhoudt) en natuurlijk nog steeds amper trekkracht (werd zelfs ingehaald door auto's met caravan en door vrachtauto's) en ja, ik schakel terug als dat nodig is. Wat zou er aan de hand kunnen zijn? 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Nader onderzoek
Het is altijd lastig om op afstand tot een diagnose te komen. Natuurlijk zou de Fiesta nader onderzocht moeten worden maar het is voor ons altijd een uitdaging om tóch een mogelijk oorzaak aan te dragen.

Vocht of storingen
In ieder geval komt het nog weleens voor dat vocht of vuil storingen veroorzaakt in de stekker van het gasklephuis, met als resultaat een slecht lopende motor. Verder kan de motor op drie cilinders gaan lopen, omdat er (regen-)water in de bougieschachten terecht komt.

Vocht in temperatuurzender
Door poreuze waterslangen kan er vocht in de temperatuurzender komen, waardoor de motor óók slecht kan gaan lopen. Het zijn slechts suggesties op basis van wat nog weleens wil voorkomen.