Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zijn Yokohama banden slipgevoelig?

Vraag gesteld door slipexpert op 16 januari 2017

Onder mijn Toyota Corolla Station zitten Yokohama banden 185/65 R14 86T banden. Mijn echtgenote is daar al eens met kalme snelheid mee geslipt in een droge bocht en ikzelf merkte vaak bij het optrekken dat de voorbanden gingen gieren voordat ze pakten. Kort geleden ging het mis. In diezelfde bocht waar mijn vrouw slipte (afslag 111 ringweg bij de Entrada Amsterdam) slipte ik ook (bij vochtig weer) eveneens met normale snelheid. Tegen de vangrail en forse ongedekte schade. Het is weer gerepareerd, maar bij de eerste de beste rit met vochtige weg begon hij weer de slippen tijdens het optrekken na een stoplicht. De garage zegt: prima banden. Op Internet is niets te vinden over evt. andere ervaringen. Die banden gaan er af, maar ik ben toch heel benieuwd of er iets bekend is bij iemand of een instantie hierover. Iemand zei nog dat het misschien een hardere rubbersoort is die slijtvast is, maar minder (??!) grip heeft. Dank alvast voor een reactie!

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft slechte ervaring met Yokohama banden, kunt u aangeven om welk type Yokohama banden het gaat en wat de productiedatum is?
***

Reactie van slipexpert:

Hallo,

ik heb de nota's er bij gehaald. De band wordt omschreven als 185-65-14 Bluearth 86T- C.B.69.2. Wij rijden niet veel, zo'n 8.000 km. per jaar. De banden zijn in augustus 2013 nieuw gemonteerd. De dealer heeft ons benaderd in 2015 met de mededeling dat er in de serie in bepaalde exemplaren haarscheurtjes zouden zitten, maar bij ons was dit niet het geval. De profieldiepte was toen 5,5. Bij de grote beurt in september 2016 geen vermelding van de profieldiepte. De productiedatum wordt lastig. Staat dat op de band?

Met vriendelijke groet.***

Reactie van Leo Ruijgrok:

Achter de DOT code staat een 4 cijferige code, dit betreft week en jaar van productie.***

Reactie van slipexpert:

Ik heb de banden (achter, voor liggen er inmiddels Continental banden op) bekeken, zelfs met een loep. Veel tekst en letters, maar geen enkele vermelding van DOT of een datum helaas. Ook een tweede persoon kon niets ontdekken. Bij de Continental banden zagen we het wel meteen.***

Reactie van Leo Ruijgrok:

U vraagt of er gebruikerservaringen zijn van een Yokohama Bluearth band in de maat 185/65R14.

Deze banden scoren in de test voldoende. Het zwakke punt van deze banden is inderdaad stabiliteit in dwarsrichting op een nat wegdek.

Ik ga er vanuit dat uw auto achter is uitgebroken op de afrit waardoor correctie slecht mogelijk was. Ik adviseer dan ook om de Continental banden achter te monteren zodat de auto achter goede grip heeft in de dwarsrichting. Als de auto aan de voorkant uitbreekt voelt u dat gelijk en kunt u reageren door het gas los te laten en te corrigeren met het stuur.***

Reactie van slipexpert:

Hartelijk dank voor uw heldere antwoord. Het was wel even slikken nu de auto vermoedelijk achter is uitgebroken. Achter gaan er daarom ook Continental banden op. Inderdaad was er tijdens de slip, na het (automatisch) loslaten van het gaspedaal geen enkele controle mogelijk met sturen.
Het is wel merkwaardig dat het zwakke punt van de Yokohama banden stabiliteit in de dwarsrichting is op een nat wegdek. Dat acht ik, diverse ervaringen rijker, toch wel verkeersonveilig. Nu liep het relatief goed af, maar wat als ik op mijn tegenligger was geknald? Mijn vrouw slipte zelfs bij een droog wegdek.
Misschien iets om onder de aandacht van de fabrikant te brengen?***

Reactie van Leo Ruijgrok:

Zwakke punt van deze banden blijkt uit de bandentest die openbaar is. Yokohama is hiervan dus op de hoogte.

Problemen met uitbreken achter kunnen ontstaan als de banden achter minder profiel (lees grip) hebben dan de voorbanden.