Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wil 2e hands auto op gas kopen

Vraag gesteld door autogas op 14 februari 2018

Wil 2e hands auto op gas kopen.
Ben op zoek naar een 2e hands auto op gas.Welke merken zijn betrouwbaar.Ik zoek een auto met 1.4 tm 1.6 motor tussen 2007 en 2012.Ik vindt dat peugeot wel mooie modellen heeft,maar de reviews voorspellen niet veel goeds.Veel storingen bij deze auto's.Verder kijk ik naar citroen,kia,ford,opel,mazda,hyundai,skoda.Waar ben ik het beste mee af?En hoeveel km kun je er gemiddeld mee rijden.Ik heb gelezen dat de motor bij 250000km gereviseerd zou moeten worden,klopt dat?En moet je om een bepaalde tijd overschakelen naar benzine of kun je continu op gas blijven rijden?

Groetjes autogas

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U bent op zoek naar een gebruikte auto met een 1.4 of 1.6 liter motor op LPG. Bouwjaar van 2007-2012.

Om te beginnen is een benzinemotor in eerste instantie ontworpen om benzine te draaien. Verder is een LPG-installatie een extra stuk elektronica dat moet ‘samenwerken’ met het bestaande motormanagement. Extra apparatuur op een auto maakt de storingskans groter.

Bij het rijden op LPG zou u niet het maximale van uw motor moeten vragen. Bij maximale belasting is de kans op versnelde slijtage aan kleppen groter, door de hogere verbrandingstemperatuur. LPG gaat vaak goed in grotere motoren die niet maximaal hoeven te presteren.

Als het rijden op LPG versnelde slijtage aan kleppen veroorzaakt waardoor ze moeten worden vervangen, dan is dat vaak vanaf zo’n 150.000 km. Als we kijken naar het aanbod gebruikte auto's op LPG met bouwjaar tussen 2007 en 2012 zien we dat het merendeel van deze auto’s al een kilometerstand hebben boven de 150.000 km.

Verder vraagt u welke auto het minst storingsgevoelig is als we LPG buiten beschouwing laten. In het algemeen kunnen we zeggen dat Japanse en Koreaanse auto's het minst storingsgevoelig zijn.

Vóór aankoop: Bereken wat het omslagpunt voor LPG is en hoeveel kilometer u op jaarbasis gaat rijden zodat u kunt uitrekenen wat mogelijk het voordeel is.

Als u overgaat tot de aanschaf van een auto op LPG is het zeker aan te raden deze auto te laten keuren door bijvoorbeeld DEKRA zodat de staat van de auto bekend is vóór aankoop.

 

 

Reacties

Auteur - 10 mei 2023

Ik ben sinds oktober 2011 in het bezir van een Dacia Duster ,uitgerust met een LPG-instalatie.Deze auto heeft altijd zijn onderhoud gehad vlgs voorschrift. Ik heb nu 501184 kilometer(geen type-fout) met deze auto gereden . Heb tot nu toe 2x de injectorrail moeten vervangen, verder géén bijzondere kosten.