Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is het verschil tussen een hybride en een plug in hybride Toyota Prius

Vraag gesteld door wrfaber op 21 maart 2017

geen verdere toelichting

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over het verschil tussen een hybride en een plug-in hybride Toyota Prius.

Hybride: rijdt op benzine, elektromotor ondersteunt

Een 'gewone' hybride-Prius heeft als brandstof benzine. De auto heeft naast een benzinemotor ook een elektromotor aan boord. Die twee werken ingenieus samen via een tandwielstelsel. De elektromotor fungeert ook als dynamo. Een accupakket voor de nodige opslag van energie maakt het geheel compleet.

Dat accupakket wordt bij een gewone hybride opgeladen door de benzinemotor en door bewegingsenergie. Energie die vrijkomt bij uitrollen en remmen wordt omgezet in elektriciteit, opgeslagen in het accupakket, en later weer gebruikt voor de aandrijving.

Plug-in hybride: ook laden aan het stroomnet

Bij een plug-in hybride is er ook de mogelijkheid om het accupakket te laden via het stopcontact of een speciale laadpaal. Daarmee kan het brandstofverbruik en de uitstoot ter plaatse verder omlaag. Elektrisch rijden is schoner dan rijden op fossiele brandstof. Een plug-in hybride is alleen aan te bevelen als u ook gebruik kan (en gaat) maken van de mogelijkheid tot laden aan het stroomnet. In het geval van de Prius kunt u met de plug-in maximaal 25 km volledig elektrisch rijden.