Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

vreemd geluid tijdens terugschakelen

Vraag gesteld door Meervrouw op 26 oktober 2018

hallo,

ik heb een vraag over mijn Ford focus 1.6 benzine uit 2013 met 70.000 km op de teller.
tijdens het terugschakelen naar zijn 2 hoor ik een zoemend trillend geluid, dat is alleen als je schakelt van 6 naar 2, 5 naar 2 en 4 naar 2.
van 3 naar 2 gaat altijd goed. het geluid lijkt uit de richting van de pedalen te komen. schakelen gaat verder gewoon soepel.
Wat kan dat zijn?
Alvast bedankt voor uw reactie

mvg
R Meerman

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U hoort een vreemd geluid bij het terugschakelen.

Terugschakelen van 6 naar 2 kan door een groot toerental verschil een probleem zijn voor de synchromeshringen. Zij moeten tijdens het schakelen het snelheidsverschil tussen tandwiel en as opvangen. Van 6 naar 2 is dat is wel een een fikse overgang en kan dat een verklaring zijn van het bijgeluid. Dat geldt ook voor de overige twee terugschakel momenten. Van 6 naar 2 wordt het toch geacht dit stapsgewijs te doen. Van 3 naar 2 gaat het zonder klachten maar is feitelijk ook maar één versnelling terug.

Wanneer u bij het terugschakelen zomaar 'n paar versnelling overslaat hebben de synchromeshringen het zwaarst te verduren met daardoor wellicht ook het bijgeluid. Het advies is dus in de regel versnelling voor versnelling terug te schakelen en niet zomaar 'n paar overslaan.