Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Turbo valt soms weg

Vraag gesteld door Tommie Sloot op 8 juli 2018

Ben op vakantie in Italië, en er begint een lampje te branden van een auto met een sleutel.
Daarbij komt dat mijn turbo het niet meer doet als dit lampje gaat branden.
Als ik de auto uitzet en opnieuw start is het probleem even verholpen.
Vandaag tijdens het rijden ook hetzelfde probleem, en naar een kwartier rijden was de power weer terug en het lampje uit.
Het gaat hier om een Opel Astra 1.9 CDI uit 2005.
Wat kan het probleem zijn en is het veilig terug te rijden volgende week?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U meldt een storing aan uw Opel met 1.9 CDTI motor. De motor gaat blijkbaar in noodloop. Dat is een ingreep van de computer als er ergens een storing wordt opgemerkt. De motor levert dan niet meer het volle vermogen (om eventuele schade te voorkomen), wat inderdaad lijkt op het uitvallen van de turbo.

De oorzaak kan divers zijn. Het zou een probleem kunnen zijn met de inlaat. De EGR-klep is wel een vaker voorkomende oorzaak van dit soort storingen. Ook wervelkleppen kunnen zijn losgekomen. Maar een slechte elektrische verbinding (een gecorrodeerde stekker) kan ook de boosdoener zijn.

Met een auto in noodloop is het niet aan te raden zo'n lange reis te gaan maken. Het beste is om de auto uit te laten lezen door een merkdealer zodat ze op het goede spoor worden gezet om de storing te lokaliseren en te verhelpen. U kunt voor ondersteuning ook contact opnemen met de Alarmcentrale.***

Reactie van Tommie Sloot:

Hallo Erik,

Het probleem is echter als ik de auto uitzet en opnieuw start is de storing weg. Is het dan wel nuttig om hem uit te lezen? Aangezien ze dan denk ik niks vinden.

Met vriendelijk groet,

Tommie Sloot***

Reactie van Erik Jan de Jong:

De storing kan zijn opgeslagen. U schrijft dat het probleem na de 'reset' even verholpen is. Daaruit begrijp ik dat de storing zo weer op te roepen is, als dat voor de garage nodig is om hem uit te lezen.***

Reactie van Tommie Sloot:

Kan ik hiervoor ook de ANWB laten komen?
Aangezien dit geen veilige situatie is om te rijden.***

Reactie van Erik Jan de Jong:

U kunt zeker de Alarmcentrale inschakelen. Er kan worden geprobeerd de storing ter plekke te verhelpen. Mocht dat niet lukken dan kan er worden geadviseerd in een andere oplossing.