Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onverwachte garage kosten

Vraag gesteld door cypvr op 12 augustus 2016

Bij een flexbeurt aan een RAV4 funcruiser (160 000 km, gebruik circa 6000 km per jaar) werden twee taken extra uitgevoerd:
-het reinigen van het gasklephuis benzine                  € 74
-het reinigen van het oliesysteem                                 €41

Twee onafhankelijke monteurs uiten hierover hun verbazing, zagen dit als extra inkomsten voor de garage. Schoonmaken van het klephuis zou je pas doen als de motor stationair slecht draait (niet het geval). Moderne motor olie heeft weinig last van sludge, bij een wat langere rit verdwijnt dat vanzelf en hoe maak je olie schoon? De olie was uiteraard bij jaarlijkse beurt al vervangen. 

Wat is uw mening?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over extra onderhoudskosten aan uw Toyota RAV4.

Onderhoud Toyota RAV4
In het onderhoudsschema kom ik géén extra voorgeschreven werkzaamheden tegen zoals het reinigen van het gasklephuis en het oliesysteem, vermoedelijk het inwendig reinigen van de motor. Op zich zijn dit geen vreemde of buitensporige werkzaamheden. Beide ingrepen kunnen best wel eens voorkomen, maar dan is er sprake van een specifieke reden. Wanneer er op basis van een storing of gebrek géén reden was om het gasklephuis en de inwendige motor te reinigen, lijkt me dat een overbodige ingreep.


Toestemming voor onderhoudswerkzaamheden
Wanneer dit echter in het kader van preventief onderhoud wél relevant zou zijn, zou dit wel in het onderhoudsschema zijn opgenomen zijn. Zeker wanneer de RAV4 ook volgens het voorgeschreven onderhoudsschema wordt onderhouden. Uw garage had het dan op z'n minst aan u kunnen voorleggen of zelfs adviseren dit te laten doen. Maar uiteindelijk mag u verwachten dat extra onderhoudswerkzaamheden voor toestemming aan u moeten worden voorgelegd. Uiteindelijk heeft u dan altijd de mogelijkheid om op basis van bijvoorbeeld géén klachten dit niet te laten uitvoeren.

 


***

 

 

 

Reactie van Jeffrey Folkeringa:
Heb een Seat Ibiza 1.4 16v. Mijn combi brand een lampje van motormanagement. Kunnen jullie deze foutcode wissen? Wat zijn deze de kosten?