Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mitsubishi colt 1999 1.3 bijna geen vermogen met koude motor. En loopt volgens mij op 3 poten.

Vraag gesteld door Roel Lagerburg op 13 december 2017

Verdere toelichting verdelerkap + rotor vervangen. bougies vervangen. Wat zou dit kunnen zijn? en kan het kwaad om mee door te rijden.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt wat de oorzaak zou kunnen zijn van een slecht draaiende motor van uw Mitsubishi Colt.

Misschien is stap 1 een compressietest om in ieder geval een beeld te hebben van het inwendige van de motor. Misschien heeft 1 cilinder geen of minder compressie. Dat levert in ieder geval weer nieuwe inzichten op.

Bij draaiende motor zou ook nog vastgesteld kunnen worden welke cilinder overslaat. De bougiekabels kunnen namelijk ook de oorzaak zijn voor een slecht draaiende motor bij de koudstart. Een diagnose bij koude motor hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Doorrijden met deze klacht raad ik u niet aan. Dat kan mogelijk alleen maar extra schade opleveren zoals bijvoorbeeld aan de katalysator.***

Reactie van Roel Lagerburg:

Beste Jos,

De compressie test was goed. Alle cylinders rond de 12 bar, alleen cylinder 1 13.1 bar. De monteur heeft de bougiekabels doorgemeten (volgens hem waren ze goed). Ik ga zelf met de multimeter de weerstand nog een keer doormeten. Als dat allemaal goed is zou het een sensor kunnen zijn?

Met vriendelijke groet,

Roel lagerburg***

Reactie van Jos van der Drift:

Wanneer de auto eenmaal warm wel goed loopt op alle cilinders zou ik toch nog eens goed naar de bougiekabels kijken. Wanneer het donker is zou u eens kijken met draaiende motor naar wellicht overspringende vonken vanuit de bougiekabels, wanneer u met een plantenspuit daar wat water overheen verneveld. Misschien zijn het nog de eerste kabels.