Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is een bullbar in duitsland, frankrijk en spanje toegestaan?

Vraag gesteld door dodge451 op 16 januari 2016

Wij willen deze zomer met de auto op vakantie naar Spanje. Wij rijden in een Kia Sportage met een bullbar. Is het toegestaan in de landen die wij passeren en natuurlijk om een bullbar op de auto te hebben?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Een bullbar (of stierenrek) is een metalen of kunststof frame voorop de auto. Het is van oorsprong bedoeld om auto's te beschermen bij aanrijdingen met wild in gebieden waar de kans daarop groot is, zoals Australië, Scandinavië. We zagen ze in Nederland vooral in de jaren '90 als modeverschijnsel op terreinwagens of terreinwagen-look-alikes.

Een bullbar geeft kans op verhoogd letsel bij aanrijdingen met andere weggebruikers. Fabrikanten construeren auto's (geholpen door regelgeving) op zo'n manier dat bij aanrijdingen met voetgangers de kans op letsel zo klein mogelijk is. Een bullbar kan de werking van die constructie verstoren.

Om die reden is er Europese regelgeving omtrent bullbars. Voor personen- en bedrijfsauto's tot 3500 kg en van na 1 januari 2009 is een bullbar alleen toegestaan is deze is voorzien van een EG-keurmerk. Uitgangspunt is dat het voertuig mét bullbar bij een aanrijding niet méér letsel moet kunnen veroorzaken dan het voertuig zonder. In de praktijk betekent het dat de metalen bullbars op bovengenoemde voertuigen niet meer toegestaan zijn.