Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ik heb problemen met de motor van mijn toyota auris diesel: geen trekkracht, vermogen valt weg, kan maar 80 meer rijden.

Vraag gesteld door hhwe op 28 augustus 2015

Drie jaar geleden exact hetzelfde probleem gehad en toen is er door Toyota een nieuwe motor geplaats, dat was 6 maanden nadat ik de auto 2e hand had gekocht bij de dealer (2,5 jaar oud en 13000 euro). Er werd gezegd dat het een bekend probleem was (had te maken met roetfilter) en dat het onder de garantie viel. Perfect opgelost dus. Nu plm 100,000 km en ruim drie en half jaar verder heb ik exact hetzelfde probleem, maar vindt Toyota het ineens niet meer hun probleem, maar draai ik op voor de kosten. Revisie van de motor. Ik krijg een vaag verhaal, maar het lijkt erg veel op hetzelfde euvel van drie jaar geleden (roetfilter, roet in motor). Hoe ga ik hiermee om? Zit er maar 3 jaar garantie op zo'n motor? Er werd mij 3 jaar gelden gezegd dat ik 5 jaar garantie op die motor zou hebben, maar blijkbaar zit het nu anders. Mag ik van Toyota eisen dat zij dit gratis moeten oplossen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De Auris zal nu vermoedelijk zo'n 6 1/2 jaar oud moeten zijn waardoor Toyota zich niet meer geroepen voelt een kosteloze oplossing aan te bieden. En wanneer dit onder garantie 3,5 jaar geleden is opgelost, is het niet zo dat er voor die motor weer een nieuwe garantietermijn van kracht gaat. Dat wil niet zeggen dat u nergens recht op heeft maar dan komt het meer aan op coulance. Dan is het wel belangrijk te weten wat er precies aan de hand is en de oorzaak. Wanneer het gebrek wat leeftijd en kilometerstand betreft als buitensporig snel beschouwd mag worden, zou u mogelijk aanspraak kunnen maken op coulance. Het is wel zo dat u dat dient te doen bij de verkopende partij waar u de auto heeft gekocht. Mochten er meer technische details bekend zijn over dit probleem, en welke reparatie er noodzakelijkerwijs uitgevoerd moet worden, dan hoor ik dat graag. Met name om een inschatting te kunnen maken of het non-conformiteitsbeginsel van toepassing zou kunnen zijn.***

Reactie van hhwe:

Bedank Jos, helder antwoord. Ze willen het roetfilter/katalysator schoonmaken en ook de motor (brandstofinjectoren) schoonmaken? of vervangen?. Totale kosten richting 2500 euro. De vorige keer is er een nieuwe motor in gezet. In deze ANWB community is een nagenoeg identiek probleem gemeld met een D4D motor van Toyota (zelfde als in mijn auris). Ik begrijp uit de correspondentie dat dit een vaak voorkomend probleem is met deze motor en voel me daarom een beetje belazert.
Hopelijk komen ze met een coulance. De monteur noemde die optie vandaag en gaat nu uitzoeken wat er mogelijk is. Kan de ANWB hier nog iets voor mij doen?