Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Heeft het voor mij consequenties om een geïmporteerde auto uit Italie te kopen bij een autohandel in Nederland.

Vraag gesteld door goka op 22 mei 2018

In het onderhoudsboekje(Italiaans) staat alleen de aanschafdatum.
De auto heeft weinig kilometers gemaakt en is nog niet aan onderhoud toegekomen.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt informatie over het kopen van een gebruikte auto in het buitenland.

Wanneer een van oorsprong Italiaanse auto u in Nederland wordt aangeboden, moet u er zeker van zijn dat dit inclusief het Nederlandse kenteken is en het te betalen bedrag inclusief BPM en keuringskosten. In verreweg de meeste gevallen is dat zo maar het is altijd handig dit ook in het koopcontract op te nemen.

Een van de nadelen van een parallel geïmporteerde auto is dat de historie van de auto vaak niet of zeer moeilijk te achterhalen is. Daarbij komt dat tellerfraude op zeer grote schaal voorkomt bij parallel import. U zou bij de merkdealer van uw auto kunnen proberen of zij de historie op VIN kunnen achterhalen of mogelijk uit de ECU of sleutel kunnen uitlezen. Als dit niet lukt komt u waarschijnlijk niet achter de historie van deze auto.

Als de complete historie niet aanwezig is adviseren wij dan ook altijd om de auto voor aankoop te laten keuren. Verder adviseer ik om bij de koop op het koopcontract óf in uw geval op de factuur de kilometerstand te laten vermelden. Wanneer achteraf dan blijkt dat deze feitelijk niet klopt zou u wellicht nog stappen kunnen ondernemen.

Check ook of de auto die u wilt gaan kopen in het verleden geen schade heeft gehad. Dat valt alleen te achterhalen door de auto zorgvuldig visueel te (laten) bekijken. Voor een aankoopkeuring kunt u terecht bij onder meer Dekra, Mijn Autocoach of bij Vakgarage. Deze info valt dus niet uit een database te halen.