Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Diefstal van auto - koerslijst niet correct - dagwaardebepaling

Vraag gesteld door rdbmw op 24 februari 2017

Geachte,

recentelijk is mijn auto gestolen (en gebruikt bij een liquidatie en daarna in brand gestoken)

De verzekering heeft geprobeerd dagwaarde op basis van de koerslijst bepalen, maar zegt dat dit niet kan omdat bij het invullen van mijn kenteken er een andere auto naar boven komt (dat klopt, een 5 serie ipv een 3 serie)

Derhalve hebben ze de dagwaarde laten bepalen door een expert, die in mijn ogen niet voldoende opgelet heeft wat voor type auto het is en de uitvoering van dat type, en omdat de auto geen apk had ten tijde van de diefstal is de uitkering daarop afgestemd!

Bij een contra-expertise is echter wel de dagwaarde via de koerslijst achterhaalt, en die ligt ruim hoger dan wat de dagwaarde geschat door de expert is.

Nu zegt de expert van de verzekering echter dat er niet uitgegaan kan worden van de koerslijst, omdat er geen APK op de auto zat, en er daardoor dus een schattig is gedaan.

De polis van de verzekering wijst aan dat de dagwaarde of de koerslijst +10% uitgekeerd dient te worden, op basis van welke de hoogste is.

Mij is deze optie (koerslijst) echter nu ontzegt, omdat; zo stelt de expert vd verzekering; er geen auto's op de anwb koerslijst staan zonder APK en dus deze koerslijst niet van toepassing is op de waarde van mijn auto.

Het verschil tussen de schatting van de expert op basis van dagwaarde (waarbij hij het wrak niet heeft kunnen zien & uitgaat van een te lage aanschafwaarde) en de koerslijst + 10% is bijna 3000 euro.

Mijn vraag: is het reeël dat de verzekering zegt dat de koerslijst alleen gehanteerd kan worden als de auto apk gekeurd is?

en, mocht de auto niet APK gekeurd zijn is het dan reeël om bijna 3000 euro in mindering te brengen op?

Dank en met vriendelijke groet!

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de ANWB/Bovag Koerslijst prijs naar aanleiding van een totaal verlies.

De koerslijst geeft richtprijzen uitgaande van een goed onderhouden (en APK gekeurde) auto met niet meer dan normale gebruikssporen.

De richtprijzen uit de koerslijst kunnen ook gehanteerd worden voor auto’s die afwijken van deze uitgangspunten. In dat soort situaties is het gangbaar dat er gecorrigeerd wordt voor bijvoorbeeld schade, een defect of achterstallig onderhoud. In uw situatie zou dus wel degelijk uitgegaan kunnen worden van de koerslijst en dan corrigeren voor geen APK.

Voor geen APK zal normaal gesproken (dwz als er geen defecten ten grondslag liggen aan het niet hebben van een geldig APK) zo’n 3 tot 500 euro in mindering worden gebracht. Bij een defecte airco is het vaak meer.

U meldt dat er uit onze database op basis van het kenteken de verkeerde auto wordt selecteert. Dat is uiteraard niet de bedoeling en willen deze fout graag corrigeren. Misschien kunt u het kenteken doorgeven om het e.e.a. te kunnen herstellen. Bij voorkeur via ons mailadres;

experts@anwb.nl