Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Andere maat winterbanden dan zomerbanden?

Vraag gesteld door Snaperweinigvan op 20 december 2017

Mijn auto heeft nu 17 inc (zomer) banden. De dealer adviseert 16 inch winterbanden want die hebben meer grip dan 17 inch banden. Is dat zo?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

u heeft een vraag over een andere winterbandenmaat dan de oorspronkelijke zomerbanden.

Het advies van de dealer is logisch maar misschien niet voldoende uitgelegd.

Naast winterbanden is het advies om óók een set velgen te kopen. Zo heeft u complete wielsets waardoor het wisselen van zomer naar winter en andersom minder bewerkelijk is en daardoor goedkoper dan elke keer alleen de banden om te wisselen. Dat is een stuk arbeidsintensiever.

Wanneer je van 17'' naar 16 '' gaat, moet je de bandenmaat daarop aanpassen. Logisch ook want de band wordt één inchmaat kleiner. Maar in de regel wordt er bij de keuze voor een andere velgmaat bewust gekozen voor een specifieke bandenmaat, om wat afrolomtrek nagenoeg gelijk te blijven aan de oorspronkelijke maat zomerbanden. Uiteindelijk is de werking van de kilometerteller en snelheidsmeter gerelateerd aan de afrolomtrek en dien je dat te respecteren.

De alternatieve winterbandenmaat zal daardoor een fractie smaller worden en zijn de prestaties daardoor juist beter bij winterse neerslag. Bij een smaller loopvlak is er sprake van méér druk per cm2 en heeft u daardoor nóg meer profijt van de winterbanden.

Het advies van de dealer is dus juist, maar hopelijk hiermee ook begrijpelijk gemaakt.