Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

verborgen lakschade

Vraag gesteld door Ranapertap op 11 september 2017

Hallo, op 31/8 heb ik mijn auto laten keuren door de ANWB te Utrecht, daar constateerde de keurmeester dat de verwarming van de buitenspiegels het niet deden en dat er behoorlijke lakschade rechtsonder aan de voorkant van de auto is. Deze schade was niet vermeld op de advertentie en de verkoper/garage heeft mij hierover ook niet op de hoogte gesteld. Ik heb de verkoper doorgegeven wat de bevindingen van de ANWB waren waarop hij mij doorgaf dat ik de spiegels op zijn kosten bij een door hem aangegeven garage mag laten vervangen maar dat ik de schade herstel zelf moet betalen omdat ik een 2de hands auto hebt gekocht en dat de schade onder gebruikerssporen zou vallen. Hoe en of kan ik kosten van de schade op verkoper verhalen? Wat de ANWB keurmeester helaas niet had geconstateerd bij mijn auto was dat de schakelaar waarmee de verlichting wordt bediend ook stuk was, deze heeft de VW dealer wel gezien, kan ik dit ook alsnog verhalen op de verkoper?

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

Op 31 augustus 2017 hebt u uw auto laten keuren. Tijdens die keuring werden enkele gebreken geconstateerd. Daarop hebt u met de verkoper contact opgenomen die maar een deel van de gebreken voor zijn rekening wenst te nemen. U vraagt zich af of u de verkoper hierop aan kunt spreken.

Non-conformiteit

Wanneer u een tweedehands auto koopt, mag u verwachten dat deze auto de eigenschappen bezit voor veilig en normaal gebruik. Voldoet de auto niet aan de redelijke verwachtingen dan is er sprake van non-conformiteit. Factoren die bepalend zijn voor wat u mag verwachten van een auto zijn o.a.: leeftijd van de auto, koopprijs van de auto in relatie tot de nieuwprijs, waar u de auto kocht, eventuele garantie en de informatie die door de verkoper is verstrekt over de auto.

De verkoper is verplicht u te informeren over bestaande gebreken, voor zover hij daarvan op de hoogte is of had moeten zijn. Als de verkoper het gebrek kende maar niet aan u heeft verteld bij de koop kunt u de verkoper daarop aanspreken. U moet dit wel kunnen bewijzen. Alleen als u bewijs hebt kunt u de verkoper hiervoor aansprakelijk stellen. Als koper hebt u ook een vergaande onderzoeksplicht.

Overigens wordt een gebrek dat optreedt in de eerste 6 maanden na aflevering, door de wet verondersteld al aanwezig te zijn toen u de auto kocht. Het is van belang dat u de verkoper in eerste instantie in de gelegenheid stelt het gebrek te verhelpen binnen een redelijke termijn. U kunt niet zomaar de auto laten repareren bij een derde en de kosten hiervan op de verkoper verhalen. De derde is immers niet uw contractpartij. Laat u toch de reparatie door die derde uitvoeren dan kunt u doorgaans de verkoper niet meer op dat gebrek aanspreken.

Meer informatie over 'klachten na aankoop' vindt u op onze website.