Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Sneeuwketting Honda CR-V (versie III)

Vraag gesteld door Lilian Mulder op 15 december 2016

Ik wilde via de webwinkel sneeuwkettingen bestellen voor mijn Honda CR-V. Na het invoeren van de gegevens in de kettingzoeker kreeg ik de melding 'Geen kettingen toegestaan door fabrikant'.
Kunnen jullie duidelijkheid verschaffen? Ik ga nl. op wintersport naar Tsjechië en daar zijn op bepaalde wegen sneeuwkettingen verplicht.
En als het klopt dat er geen kettingen kunnen worden gebruikt, hoe los ik dat dan op in Tsjechië?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de sneeuwkettingen voor uw Honda CR-V.

De kettingenfabrikant meldt dat bij de 18'' en 19'' banden gemonteerd onder deze generatie CR-V er geen kettingen zijn toegestaan door de autofabrikant. Dat heeft ongetwijfeld met de beschikbare ruimte in de wielkasten te maken die te beperkt is. De ketting kan anders belangrijke componenten beschadigen, los raken en zelfs de carrosserie beschadigen. Voor de 17'' banden die óók onder een CR-V kunnen zitten geldt dit verbod niet.

Winterbanden in Tsjechië zijn verplicht van 1 november tot 31 maart bij winterse omstandigheden. Ook de sneeuwkettingen moeten dan in de auto liggen. Bij een noodzakelijk gebruik zou u dus uw auto moeten voorzien van een andere velg en bandenmaat (225/65-17) waar dus géén verbod voor geldt. Misschien dat uw dealer een (tijdelijke) oplossing kan bieden.

Overigens komt het vaker voor dat bij een moderne auto de gemonteerde bandenmaat niet geschikt is voor sneeuwkettingen. Bij de keuze voor winterbanden met velgen wordt daardoor ook vaak een alternatieve maat gekozen waardoor kettingen er dan weer wél onder kunnen.