Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Roetfilters bij Campers, Vanaf welk bouwjaar zijn deze af Fabriek ingebouwd.

Vraag gesteld door Peter 8 op 14 oktober 2015

Bij aanschaf van een Camper Occasion is het dan verstandig een camper met vanaf fabriek ingebouwd roetfilter te nemen of een achteraf ingebouwd roetfilter.
Is een achteraf ingebouwd roetfilter niet schadelijk voor de motor of motorvermogen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Een camper mét roetfilter zou een verstandige extra investering zijn. Er zijn al beperkingen in bepaalde Duitse steden om zonder filter de binnenstad te bezoeken. Wanneer u wat dat betreft geen beperkingen zou willen hebben, óók op het gebied van de luchtkwaliteit, dan krijgt een camper mét fabrieksfilter de voorkeur. Ook met het oog op diesel werende maatregelen in de toekomst.

Een achteraf ingebouwd filter is geen optie. Allereerst is het filterende effect zeer beperkt en is er geen erkenning op zo'n filter om bijvoorbeeld wél binnen milieuzone te mogen rijden. Het gaat dus écht om een fabrieksfilter af-fabriek.

De campers die aan de euro norm 5 voldoen beschikken over een dergelijk filter. Dan moet u uitgaan van rond bouwjaar 2012 of soms ook iets eerder. Het is bij twijfel raadzaam het kenteken te bekijken bij de voertuiggegevens van de RDW. Daar vindt u dan ook de vermelding van een af-fabriek roetfilter.