Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Moet ik bpm betalen?

Vraag gesteld door Merieke op 28 april 2017

Bedrijfswagens zijn na 5 jaar BPM vrij, ook als u als particulier een bedrijfswagen koopt betaalt u na 5 jaar geen BPM meer. Ik kan dus een busje kopen, van 2003 en deze van grijs naar geel laten zetten, zonder bpm te betalen. Ik weet dat de BPM er nog op zit. Ik wil er graag een kampeerauto van maken en op een site (http://customcamp.nl/weetjes/bpm-kampeerauto/) lees ik het volgende: Kampeerauto’s na 17,5 jaar BPM vrij Zodra u er een kampeerauto van maakt, bent u tot 17,5 jaar BPM plichtig! Er is echter een uitzondering als er ooit al BPM betaald is voor de wagen. Stel dat u een bedrijfswagen koopt van een particulier die de wagen privé heeft aangeschaft, dan is de BPM al een keer voldaan, u hoeft dan bij het keuren naar een kampeerauto geen BPM meer te betalen. Als u twijfelt of de BPM al betaald is kunt u dit opvragen bij de Belastingdienst. In de meeste gevallen moet u wel betalen. De eerste 4 jaar kan de BPM nog flink hoog zijn, zeker op nieuwe bussen is de BPM fors. Volgens deze info moet ik dus alsnog BPM betalen. Deze info vind ik enkel op deze site. Niet op een officiële site van de belastingdienst. Weet ook niet hoe oud het is. Klopt het? Hoe zit het? waar kan ik er meer over vinden? Alvast bedankt!

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U overweegt een bestelauto te kopen en deze vervolgens om te bouwen tot kampeerauto.

Wanneer de auto van na 2005 is moet er formeel wel BPM-aangifte gedaan worden. Is de leeftijd echter 5 jaar of ouder zal het rest BPM bedrag uiteindelijk 0 zijn. Jonger dan 5 jaar is BPM dus wel van toepassing op basis van de forfaitaire afschrijvingstabel.

Het gebruikelijk traject is dus dat u de auto pas aan de RDW aanbiedt wanneer deze als kampeerauto is ingericht en niet eerst als busje met het daarbij behorende gele kenteken. Vervolgens moet u dan inderdaad wel BPM afdragen omdat er geen sprake meer is van grijs kenteken. De BPM-afdracht is dus pas van toepassing wanneer u de auto als kampeerauto aan de RDW aanbiedt. Voor een indicatie restant BPM van grijs kenteken naar kampeerauto zie de calculator van Autotelex.***

Reactie van andrebakker:

Ik probeer te achterhalen of op mijn auto (bedrijfsbus) de BPM ooit al een keer is betaald i.v.m. ombouw naar Camper. De belastingdienst verstrekt mij geen gegevens hierover. Dit i.v.m. bescherming van persoonsgegevens. Ik wil niets weten over vorige eigenaren, alleen wel of ik de BPM nog moet betalen bij omkeuring. Bizar!