Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Maximaal gewicht op trekhaak met 2 e-bikes en fietsendrager

Vraag gesteld door henny van willigen op 31 mei 2017

Hallo, ik bezit een Toyota Auris 1.6,bouwjaar 2008.Volgens instructieboekje is de maximale verticale kogeldruk 55kg, op mijn trekhaak staat 60kg. gewicht fietsendrager 17kg, 2x Ebike a23,5kg= 47kg. Totaal met trekhaak dus 64kg, excl. accu's.Garage toyota zegt is geen probleem met een paar kilo erover.Toyota nederland adviseert de 55kg aan.Dus wel een probleem. Zo hoor je overal tegengestelde geluiden. Kunt u mij adviseren zowel juridisch als technisch ?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de kogeldruk in combinatie met twee E-bikes en een fietsdrager.

Toyota schrijft een kogeldruk voor van 55 kg. Het is niet zo dat de trekhaak niet toereikend is voor hogere gewichten. Kogeldruk moet je meer zien in combinatie met aanhangers/caravans maar zegt feitelijk niets over de sterkte van de trekhaak. De wet zegt echter dat de kogeldruk niet overschreden mag worden.

Dat er met die 64 kg niets gebeurt durf ik u wel te voorspellen. Wellicht dat er daarom door de politie weinig of geen aandacht wordt besteed aan dit fenomeen. Misschien dat het overschrijden van de kogeldruk in combinatie met een fietsdrager als het ware oogluikend wordt gedoogd.

Toyota houdt zich heel formeel aan de typegoedkeuring en dus ook de wet. Uw garage bekijkt het meer of het technisch een probleem kan zijn. Dat is het niet en zijn er genoeg mensen die al dan niet bewust zo met hun fietsen op pad gaan zonder gevolgen. Juridisch zou het een probleem kunnen zijn wanneer een ongeval aantoonbaar te wijten is aan een te hoge kogeldruk. Ik denk echter dat bij een goed bevestigde fietsdrager met fietsen dat niet snel het geval zal zijn.