Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Max. toerental nieuwe Suzuki Celerio bij inrijden?

Vraag gesteld door SpaceTime op 6 januari 2017

Ik ben in het bezit van een nieuwe Suzuki Celerio. Er staat nu 250 km op de teller. Om een lichte vibratie in het stuur te controleren heeft de Suzuki monteur samen met mij een controlerit gemaakt. Tijdens deze testrit heeft de monteur de auto doorgetrokken tot het rode toerentellergebied. Ik heb mij hierover verbaasd. Kan het hoge toerental negatieve gevolgen hebben voor de motor, olieverbruik etc.? Ik ga ervan uit dat de motor moet worden ingereden. Ikzelf heb het toerental nog niet boven de 3000 toeren gehad.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt naar het maximale toerental voor uw nieuwe Suzuki Celerio.

Uw Suzuki haalt zijn maximale koppel bij 3.500 rpm en zijn maximale vermogen bij 6.000 rpm. Het rode gebied op de toerenteller begint bij 6.300 rpm.

Tijdens een proefrit met uw nieuwe (250 km) auto heeft een monteur de auto erg ver doorgetrokken en u vraagt zich nu af of dat kwaad kan.

Moderne auto's hoeft u niet meer in te rijden. Moderne technieken zorgen er voor dat zuigers en cilinderwanden perfect op elkaar passen en inloopolie niet meer nodig is. De 1e beurt is pas na een jaar.

Om een fijne, soepele motor te verkrijgen is het advies om veel wisselende toerentallen en belastingen te rijden. Bij een warme motor is het dan ook geen bezwaar om even een hoog toerental te draaien en zal dit geen negatieve invloed op de motor hebben.