Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mag je met een auto die (nog) niet APK-gekeurd is in het buitenland rijden? M.n. Spanje/Frankrijk?België?

Vraag gesteld door A. ter Braak op 2 november 2016

Auto moet voor 26-02-17 APK gekeurd zijn. Lukt niet omdat de auto in Spanje is. Ivm studie is onze dochter met deze auto vanaf september tot begin maart in Valmojado in Spanje. Volgens RDW kan AKP keuring slechts op 6 plaatsen in Spanje (allemaal ver weg van waar zij zit). Volgens RDW mag geen andere garage (bv in Valmojado) de keuring uitvoeren. Probleem. Volgens RDW mag de auto na 26-02-17 alleen nog gebruikt worden om rechtstreeks naar het keuringsstation/garage te rijden voor de APK-keuring. Dit kan geregeld worden door op de dag dat ze terugkomt de AKP-keuring af te spreken. Maar hoe zit het met rijden in het buitenland in de tussentijd? Mag ze na 26-02-17 nog wel in Spanje/Frankrijk/België rijden? Is ze dan ook wel verzekerd?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of je met een verlopen APK wel in het buitenland mag rijden.

Aan het verhaal van de RDW valt weinig toe te voegen. De APK is een veiligheids- en milieukeuring en in het buitenland moet een auto daar ook aan voldoen. Formeel mag je na het verstrijken van de verval datum dus alléén nog naar het keuringsstation rijden, zowel binnen als buiten onze landsgrenzen.

Wanneer je binnen Nederland bij een verlopen APK vervaldatum wordt geflitst of aangehouden, al dan niet na een verkeersovertreding, kan je dus meteen voor een verlopen APK bekeurd worden. Wanneer dit echter niet het geval is, zal tot maximaal 2 maanden na het verlopen van de APK-vervaldatum de RDW een registercontrole uitvoeren. Na deze periode moet het voertuig APK-goedgekeurd zijn en krijgt men automatisch dus na twee maanden een boete van 130 euro.

Bij een verkeersovertreding in het buitenland zal de aandacht niet naar de APK vervaldatum gaan. Maar twee maanden na het verstrijken van de vervaldatum zal er ongetwijfeld een boete van de RDW opgelegd worden. Binnen die twee maanden is uw dochter echter terug in Nederland en kan alsnog de APK uitgevoerd worden. De auto blijft wel verzekerd tenzij bij een aanrijding blijkt dat er een oorzakelijk verband is met de technische staat van het voertuig en een tijdige APK dit had kunnen voorkomen.