Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

C4 met 95pk voldoende om 1400kg te trekken? (1,5 paardstrailer met paard)

Vraag gesteld door Ouwehand68 op 29 juni 2018

Ik wil een auto kopen waarmee ik met rijbewijs b een trailer met paard mag trekken.
Ik heb een zuinige C4 op het oog (belangrijk omdat ik meestal zonder paard rijd en dan ook zuinig wil rijden).
Alles is eigenlijk ok, op fora goede verhalen gelezen over C4 en trailer trekken (ook qua stabiliteit), maar het vermogen (70kW, 95 pk) lijkt me wat laag.
Is dat een probleem? Ik hoef niet snel op te trekken en ben niet van plan in de bergen te gaan rijden.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over een auto-paardentrailer combinatie.

De auto mag het trekken en als de maximum toelaatbare massa (op kentekenbewijzen) van auto en trailer onder de 3500 kg blijft mag u dat ook doen met rijbewijs B.

Het motorvermogen houdt niet over met 95 pk en 135 Nm. Op de vlakke weg is wel met het verkeer mee te komen, maar u zult de motor op toeren moeten houden om als u enige prestaties verwacht. Denk aan veilig invoegen, maar ook het vasthouden van de snelheid bij stevige tegenwind of vals plat. Met de juiste instelling is het te doen.

Ik maak we wel zorgen over de gewichtsverhouding. Als de beladen trailer van 1400 kg wordt getrokken met een onbeladen auto, dan is de trailer zwaarder dan de auto. We adviseren juist andersom. De auto zou zwaarder moeten zijn dan de trailer omwille van veiligheid. Het advies is om de beladen trailer niet zwaarder te laten dan 75% van het werkelijke gewicht van de auto. Een zware trailer is met een te lichte auto moeilijker in bedwang te houden als de combinatie gaat slingeren.

Met relatief weinig motorvermogen is wel om te gaan, maar vanwege de gewichten vind ik dit geen ideale combinatie.***

Reactie van Ouwehand68:

Dank voor de snelle reactie. Omdat ik gelezen had uit ervaringsverhalen dat juist de C4 als stabiel werd ervaren dacht ik dat dat wel in orde zou zijn. Maar dus toch beter om E te halen en naar een zwaardere auto te kijken.***

Reactie van Erik Jan de Jong:

Een klasse groter, het D-segment zou het probleem van gewichtsverhouding al verhelpen. De kans is groot dat u rijbewijs E bij B niet eens nodig heeft. Enige regel is dat de maximum toelaatbare massa van auto en trailer opgeteld onder de 3500 kg moet liggen.