Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Storing automatische versnellingsbak Renault Scenic

Vraag gesteld door willemf op 7 december 2015

Met mijn Renault Scenic, kenteken 98-NX-JZ, km.stand ca. 70.000km, van 2004 reed ik op de snelweg met een snelheid van 110 km/u, toen ik een zeer harde klap hoorde aan de achterzijde van de auto. Eerste gedachte was: Ik ben ergens overheen gereden maar in de display van het dashboard las ik direct: 'Elektronische storing' gevolgd door "transmissie problemen" en even later "handrem controleren".

Auto tot stilstand gebracht en toen ik weer verder wilde rijden, voelde het aan als een 'slippende koppeling.' Ik hoorde ook een fluitend geluid. Nadat de motor was afgezet en weer opnieuw gestart reed de auto weer normaal zonder problemen, zonder meldingen in de display. Om uit te sluiten dat ik nergens overheen gereden was bij mijn garagehouder de onderkant van de auto bekeken en geen enkele schade kunnen vaststellen.

Indien ik ergens overheen gereden was dan had ik ook 2 klappen moeten horen/voelen te weten vóór- en achter. Omdat nog ik nog mijn garagehouder - nu het probleem zich niet meer voordoet - er iets zinnigs over kan zeggen en ik dus vanaf nu gespannen met mijn auto de weg op ga, roep ik uw hulp in. 

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft een storing gehad met de automaat van uw Renault Scenic. Na het afzetten van de motor en opnieuw starten werkte alles weer normaal. Dit wijst op een electronische storing die na een reset verdwenen is.

Foutcode
Uit uw verhaal lees ik niet of uw garage een Renault dealer is en of de computer is uitgelezen om een eventueel opgeslagen foutcode te achterhalen. Als er geen foutcode aanwezig is en de auto werkt op dit moment zonder problemen dan zal de oorzaak nu niet te achterhalen zijn en als een incident beschouwd worden.

Ik heb geen enkel idee wat de harde klap geweest kan zijn.

 


***

 

 

 

Reactie van willemf:
Mijnheer Ruijgrok,
allereerst bedankt voor uw antwoord. Voor de volledigheid vermeld ik nog even dat mijn garage - niet zijnde een officiële Renault dealer - de computer van de auto heeft uitgelezen en GEEN foutcode heeft gekregen.

De enige reden voor de harde klap aan de achterzijde van mijn auto kan naar mijn mening alleen maar optreden wanneer spontaan de handrem/parkeerrem een moment wordt ingeschakeld. Er vond op dat moment ook even een plotselinge vertraging plaats, maar ik zeg er direct bij dat ik maar een leek ben. De enige vraag aan u is dan ook of die mogelijkheid bestaat dat de handrem, welke in een Scenic elektronisch wordt ingeschakeld bij het afzetten van de motor, op enig moment onder het rijden zich inschakeld?
 


***

 

 

 

Reactie van Leo Ruijgrok:
U vraagt zich af of het mogelijk is dat de handrem van een Scenic, onder het rijden, wordt aangetrokken.
Op internet vonden we de volgende informatie. Het betreft informatie over de handrem van de Renault Scenic uit de periode 2003-2005.

 

 

U zult dus met deze auto langs een Renault dealer moeten voor een update van de software.

 


***

 

 

 

Reactie van Sjors1993:
Ik heb deze storing vergelijkbaar gehad met onze clio 1.6 automaat. deze knal was bij ons de automaat die plotseling bij een gangetje van 100 km/h van de 4 naar de 3 knalde. Ook hierbij schakelde de auto niet meer en naar een herstart geen problemen meer. Oorzaak nog onbekend maar ik wil de bak laten spoelen.