Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rokende koppeling

Vraag gesteld door Joost Dam op 1 augustus 2017

Bij het achteruit rijden op een helling van 30% begon de koppeling enorm te roken. Na afkoelen en het trotseren van de vreselijke stank rijdt de auto (citroen c5) weer. Wel grijpt hij in zijn eerste versnelling moeizaam aan, hij schokt hierbij. Bij snel op laten komen van de versnelling is het iets minder. De auto slaat wel gewoon af als ik met de rem ingetrapt de koppeling in zijn 2e versnelling laat opkomen. De koppelingsplaten zijn 3 weken oud.
Mijn vraag is of ik de platen alweer moet laten vervangen en of er verdere schade kan zijn.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Bij het achteruitrijden op een helling ging uw koppeling heftig roken en stinken. Na dit voorval grijpt de koppeling anders aan. U vraagt of u de koppeling opnieuw moet laten vervangen.

Bij oververhitting van de koppelingsplaat verandert het frictiemateriaal. Omdat het bindmateriaal uit het frictiemateriaal naar de oppervlakte komt gaat de wrijvingsweerstand omlaag en wordt het materiaal hard en bros.

Helaas zult u de koppeling wederom moeten laten vervangen om de auto betrouwbaar te houden. Na demontage wordt duidelijk of bijvoorbeeld behalve de koppeling-set ook het vliegwiel vervangen moet worden.