Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Lakproblemen: valt dit wel of niet onder garantie?

Vraag gesteld door marijke503 op 30 september 2017

Ik kocht ruim een jaar geleden een gloednieuwe Opel Karl. Helaas zag ik een paar maanden geleden dat de lak op het dak beschadigd was. Ik heb dit bij de dealer gemeld, ben er op hun verzoek mee langs gereden om het ze te laten zien. Daar gaven ze aan dat dit door vogelpoep komt en het daardoor niet onder de garantie (twee jaar algemeen en vijf jaar mits ik auto door dealer waar ik hem gekocht heb laat onderhouden). Ik weet dat vogelpoep voor schade kan zorgen, als ik zie dat er poep op zit probeer ik zsm naar een wasstraat te rijden om het er af te halen. Ik vind het dus moeilijk voor te stellen dat het daardoor komt. Dan zou mijn auto dus eigenlijk 24/7 overdekt moeten staan, want blijkbaar is een dag of twee poep laten zitten al te veel.
Wat ik ook raar vind is de manier van onderzoek: een blik er op werpen, een foto maken met een iphone en het indienen bij Opel Nederland.

Zowel Opel Nederland (GM) als de dealer houden de boot dus af. Ik kan het voor een paar 100 euro laten herstellen.

Ik vraag mij af of het mogelijk is door alleen een visuele inspectie te bepalen of het inderdaad ligt aan een factor (vogelpoep in dit geval) die niet in de de garantie valt en of je een dergelijke onpersoonlijke (kluitje in het riet) behandeling mag verwachten van een merkdealer die je een jaar terug een gloednieuwe auto heeft verkocht.
Zo te zien is het niet mogelijk hier een foto te plaatsen, graag zou ik dat wel doen, zodat er beeld bij is.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Uw 1 jaar oude Opel Karl heeft lakschade aan het dak en uw dealer geeft aan dat dit veroorzaakt is uitwerpselen van een vogel en dus niet binnen de garantie valt.

Lakschade door bijtende stoffen zoals uitwerpselen van vogels komen helaas veelvuldig voor. De lak is het meest kwetsbaar als de auto in de volle zon staat omdat de uitwerpselen dan snel inbranden. Verreweg de meeste schade ontstaat dan ook in de zomermaanden.

U heeft garantie op de lak als de schade ontstaat door een eigen gebrek . Het is voor een kenner wel zo te zien of de schade van buitenaf of van binnenuit ontstaan is.

Op internet zijn veel foto's te zien van lakschade door vogel uitwerpselen.

U kunt een foto van de lakschade mailen naar experts@anwb.nl zodat ik die kan beoordelen maar u kunt ook bij een auto-poetsbedrijf een second opinion vragen.