Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is het invullen van een vragenlijst conform §55 van de Duitse wet op de overtredingen verplicht? Ontvangen bij een snelheidsovertreding

Vraag gesteld door cjj van Leeuwen op 28 maart 2020

Op het antwoordformulier kan je reageren op de tenlastelegging en wordt informatie gevraagd over de bestuurder. Het staat de bestuurder vrij om ten aanzien van de beschuldiging te uiten of geen verklaring af te leggen.

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

Vanwege een verkeersovertreding in Duitsland heeft u een vragenlijst (Zeugenfragebogen/Anhörungsbogen) ontvangen. U vraagt zich af of u dit moet invullen.

Ik weet niet welk formulier u precies heeft ontvangen, een ‘Anhörungsbogen’ of een ‘Zeugenfragenbogen’. In ieder geval moet u het ontvangen formulier terugsturen. Het opgeven van valse persoonsgegeven (naam, adres e.d.) is strafbaar.

Anhörungsbogen

Als het gaat om een Anhörungsbogen moet u die terugsturen. Als uw persoonsgegevens er niet of niet juist opstaan, moet u die invullen. U hoeft geen verklaring te geven. Na toezending van het formulier bepaalt de officier van justitie of u een boete krijgt. Afhankelijk van de overtreding kan naast een boete ook een rijverbod voor Duitsland worden opgelegd.

Het kan in uw voordeel zijn om wel te verklaren over de omstandigheden van de overtreding.

Zeugenfragenbogen

Een Zeugenfragenbogen wordt toegestuurd aan de kentekenhouder. Met dit formulier verzoeken de autoriteiten de identiteit van de werkelijk bestuurder op te geven, zodat die de bekeuring krijgt opgelegd. U moet uw juiste persoonsgegevens in te vullen. Voor het overige hoeft u niet te verklaren.

U kunt een beroep op uw zwijgrecht of verschoningsrecht doen. U heeft een verschoningsrecht voor echtgeno(o)t(e), verloofde (partner), (groot)ouders, kinderen, (klein)kinderen, broers en zussen van u en uw partner.

Als u geen verklaring geeft, kunnen de autoriteiten een eigen onderzoek naar wie de daadwerkelijk bestuurder is geweest. Slagen zij er niet in deze bestuurder te vinden, dan wordt het onderzoek gestaakt. De boete wordt dan niet alsnog aan de kentekenhouder opgelegd.