Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoeveel kilogram mag een imperial van een T4 dragen?

Vraag gesteld door Henrick Wijnne op 20 juni 2016

Voor vakantie deze zomer hebben wij een Volkswagen Transporter T4 9-persoons aangeschaft. Omdat alle ruimte in de bus door personen wordt ingenomen hebben we getwijfeld tussen een dakkoffer en een imperial. Uiteindelijk een imperial aangeschaft.

Mag ik de bus nu beladen tot max 2700 kg zoals het maximaal toelaatbare gewicht op het kentekenbewijs staat. Of moet er rekening gehouden worden met een bepaalde daklast. Uiteraard word alles deudelijk bevestigd en word er rekening gehouden met een maximale lengte en breedte. Ook zal er natuurlijk geen 1000 kg geladen worden. Het gaat mij niet om de fabrieksgarantie o.i.d. maar of we problemen krijgen met de Nederlandse, Belgische en/of Franse politie als er bijvoorbeeld 300 kg op het dak ligt terwijl de daklast max 250 kg is.

Ook wil ik graag achteraf geen problemen met politie of de verzekering als we onverhoopt bij een ongeval betrokken raken. Ik heb geen instructieboekje bij de bus en kan op internet niet vinden wat de maximale daklast zou moeten zijn. Als ik het inschat kan de politie nooit de exacte daklast meten, maar wel de totale bus. En wordt een imperial meegerekend? 

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt wat de maximale daklast is voor een VW T4 en of het gewicht van het imperiaal hier nog af gaat.

Volgens informatie van de ADAC is de maximale daklast 100 kilogram. Imperiaal plus belading mag dus maximaal 100kg zijn.

U mag de auto, inclusief personen beladen tot de maximaal toelaatbare massa als op het kenteken vermeld staat. Op het dak uiteraard maximaal 100kg.