Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Caravan trekken met benzine auto

Vraag gesteld door Jeroenbrader op 28 februari 2018

Hallo,

Aankomende zomer wil ik graag, voor het eerst, met een caravan op vakantie.
Wij hebben een Volvo S40 92 kW (125 pk) max. koppel 165 Nm.
Het maximaal trekgewicht is +/- 1300kg.
Kan ik met deze auto met caravan fantsoenlijk/ comfortabel naar zuid-Frankrijk rijden. En wat zal het extra verbruik qua benzine zijn, kunt u daar ook een indicatie voor geven?

Groet Jeroen

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over de Volvo V40 als caravantrekker. Gezien de motorspecificaties zal het gaan om een S40 van het tweede type. Die auto mag maximaal 1300 kg trekken en u schrijft dat de caravan ook ongeveer 1300 kg zal zijn. Overbelading ligt dus op de loer.

De verwachte prestaties zijn matig tot redelijk. De motor heeft met een maximum van 125 pk wel voldoende vermogen, maar dat maximum wordt pas bij het hoogste toerental bereikt. De trekkracht is met 165 Nm niet ruim bemeten en komt ook pas bij de hogere toerentallen tot leven. U kunt prima met het verkeer meekomen, maar als het er op aankomt moet de motor toeren maken: terugschakelen dus.

Een indicatie voor het verbruik met caravan is niet met cijfers te onderbouwen, wij hebben geen metingen verricht met deze auto. Over het algemeen, op basis van gebruikerservaringen, zou ik rekening houden met 1 op 6 tot 1 op 9.

Probeer in ieder geval niet urenlang in een te hoge versnelling volgas te rijden. Hij gaat er volbelast niet zuiniger door rijden, terwijl extra slijtage en motorschade in de hand gewerkt wordt.***

Reactie van Jeroenbrader:

Hoi Erik,

Bedankt voor je uitgebreide antwoord.
Het gaat inderdaad om een Volvo S40 zoals jij die beschrijft.
Ik was niet van plan om het maximale gewicht te gaan trekken.
Wij willen een caravan gaan huren om dit een keer uit te proberen. Ik wil er graag één huren in de categorie van 750 - 1000 kg en dan komt daar bovenop nog het laad gewicht.
Als ik maximaal 1100kg totaal gewicht wil trekken veranderd dat dan nog iets aan de verwachte prestaties of moet ik het dan echt onder de 1000kg houden?

Je hebt het er ook over dat de auto prima met het verkeer mee kan komen. Ik wil naar Zuid-Frankrijk op vakantie en vorig jaar hebben wij de route Maastricht - Luxemburg - Dijon - Lyon aangehouden. Hier waren de meeste hellingen rond de 5% geloof ik. Zou dit een geschikte route kunnen zijn? En kan ik daar met een caravan van +/- 1100kg goed doorheen komen? Of moet ik dan voor een lichtere caravan gaan?


Met vriendelijke groet,

Jeroen Brader***

Reactie van Erik Jan de Jong:

Hoe lichter de combinatie, hoe gemakkelijker het gaat. Ik zie geen noodzaak om zozeer onder de 1000 kg beladen te blijven. Ook met een kleine 1300 kg en een beladen auto moeten hellingen van 5% geen probleem zijn. Maar let wel op dat toerental.

Merkt u dat de auto niet meer wil accelereren of zelfs snelheid verliest terwijl u het gaspedaal diep (of helemaal) intrapt, dan is het tijd om terug te schakelen en de motor lekker te laten draaien boven de 4000 toeren.