Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Brandstofverbruik auto met caravan

Vraag gesteld door Wimpy1 op 3 juli 2015

KCK test regelmatig trekauto,s. Wat me op opvalt is dat geen info wordt gegeven op het gemiddelde brandstofverbruik met caravan. Wel of het klasse A,B,of C is dus meer of minder dan gemiddeld en is dit met of zonder caravan?
Ikzelf rij een Hyundai IX 35. Zonder caravan zit ik op 1:8,5 en met caravan 1:6,5.
Het verbruik is mi van groot belang voor de keuze van de trekauto.
Graag uw reactie.
Bvd dank
W.Smeets

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Het brandstofverbruik van een auto en caravancombinatie is inderdaad geen testcriterium. Een meerverbruik van ruwweg 30-60 procent is eigenlijk een geaccepteerd noodzakelijk kwaad. Daarbij komt óók dat juist bewust zuinig rijden met caravan technisch niet slim is en wij in bepaalde gevallen zelfs afraden. Door juist zuinig te willen rijden, met name in een laag toerengebied, ontstaan nog weleens inwendig motorische problemen. Natuurlijk zijn wij van mening dat bij de keuze voor een andere auto de CO2 uitstoot ofwel brandstofverbruik een belangrijk criterium moet zijn. Het verbruik vervolgens als caravantrekker echter niet, omdat dit toch al verre van zuinig kán zijn en wat ons betreft geen criterium voor een goede trekauto.***

Reactie van Frank Clavaux:

Tijdens onze 'trekauto' tests wordt de auto over een korte periode extreem aan de tand gevoeld, waaronder hellingproeven en acceleratiemetingen, die het verbruik sterk opjagen.

Dit geeft geen goed beeld van het verbruik van de auto met caravan. Wij hebben niet de mogelijkheid om het normale verbruik op langere termijn in onze testprocedure mee te nemen.

Frank Clavaux
medewerker KCK tests