Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aansprakelijkheid schade, verzekering wil maar 50% uitbetalen.

Vraag gesteld door PHenk op 24 november 2016

Onlangs heb ik een ongeval gehad. Ik kwam een parkeerplaats oprijden en zetten mijn auto stil. Ik was voornemens om mijn auto achteruit in te parkeren. Op het moment dat ik achteruit wilde rijden (ik stond nog stil), kwam er een andere auto een parkeervak achteruit rijden en botste met de achterzijde tegen mijn auto. Er zijn alleen klap getuigen en geen personen die het ongeval hebben zien gebeuren. Ik had mijn twee kinderen in de auto.

Nu wil de verzekering van de tegenpartij maar 50% uitbetalen, omdat ik ook achteruit zou hebben gereden. Dit baseren ze op het schadeformulier, waarop staat dat ik achteruit wilde rijden en het pijltje op de tekening aan de achterzijde van mijn auto. Dit terwijl het pijltje alleen aangeeft dat ik achteruit in wilde parkeren. Op het schade formulier staat ook duidelijk dat ik stilstond.

De tegenpartij (bestuurder) erkend schuld. Hij had mij niet gezien (kan gebeuren). De verzekering van de tegenpartij wil echter niet uitkeren, omdat ze dus vinden dat ik ook achteruit reed en hun verzekerde voorrang had moeten verlenen. Hoe kun je voorrang geven aan een geparkeerde auto? Verder mag ik de kinderen niet opgeven als getuige volgende de verzekering.

Wat kan ik doen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over aansprakelijkheid bij een aanrijdingschade.

Recentelijk heeft u schade opgelopen bij het inparkeren van uw auto. Hoewel de wederpartij (parkeerde uit) in uw ogen meer schuld heeft bij het ontstaan van de aanrijding, oordelen de verzekeraars schulddeling (50/50). U vraagt zich af of dit oordeel wel correct is.

Standaard vindt er bij dergelijke schade situaties (In-/uitparkeren) schulddeling plaats, tenzij u kunt aantonen dat u voor langere duur (circa 8 seconde) stil heeft gestaan om de wederpartij voor te laten gaan (ofwel: disculperende stilstand).

Het uit- en inparkeren is een bijzondere manoeuvre conform artikel 54 RVV waarbij het overige verkeer vrije doorgang verleend dient te worden. Er dient nu disculperende stilstand aangetoond te worden d.w.z. stilstand van zodanige duur dat dit duidelijk moet zijn voor het overige verkeer en het causaal verband met de bijzondere manoeuvre verbroken is. Uw kinderen zullen ook niet als onpartijdige getuigen beschouwd worden.