Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Trekkracht auto voldoende voor caravan van 1000 kg?

Vraag gesteld door herman hordijk op 7 april 2017

Ik wil een auto kopen met een vermogen van 99 pk. Is dat voldoende om daarmee in Nederland een caravan te trekken van 1000kg?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over de trekkracht van een auto. U noemt alleen het vermogen van de auto. Om u goed advies te kunnen geven zou ik graag willen weten om welke auto het gaat (merk/type/bouwjaar).***

Reactie van eadevries:

ik overweeg een tweedehands auto Toyota te kopen***

Reactie van Erik Jan de Jong:

U laat het model en bouwjaar nog steeds in het midden, maar een Toyota met 99 pk, dat moet de 1.3 zijn of de 1.8 hybride. Die laatste valt af, want die mag in het gunstigste geval 385 kg trekken. Dan blijft de 1.3 dus over.

Die motor kan in vier verschillende modellen liggen. De Auris is de enige daarvan die 1000 kg mag trekken, dus ik ga ervan uit dat u die bedoelt.

De auto heeft met zijn 99 pk, 128 Nm en 1125 kg eigengewicht (1150 kg stationwagon) een behoorlijke kluif aan een caravan van 1000 kg. De prestaties op snelheid zijn niet best en die op hellingen zijn matig tot redelijk. De combinatie is te berijden, maar bij enige tegenwind of vals plat zult u moeten terugschakelen om de gang erin te houden. Een helling van 9% is vanuit stilstand nog op te rijden, daarboven wordt het een uitdaging.

Blijft u op de vlakke weg, dan is het te doen om met het verkeer mee te komen, met de kanttekening dat u de motor voldoende toeren laat draaien als die niet meer reageert op het gaspedaal. De gewichtsverhouding tussen beladen auto en caravan is op papier wel in orde, de combinatie is wat dat betreft veilig.