Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onderzoeksplicht koper bij koop 2e hands auto bij Bovaggarage

Vraag gesteld door Theo Rikken op 8 december 2017

Ik koop bij een bij de Bovag aangesloten autobedrijf een personenauto uit 2013 voor 13.000,- met 110.000 km op de teller (diesel).Ik maak zelf met iemand anders een uitgebreide proefrit en zet de auto op de brug voor een controle voor de onderkant van de auto. De verkoper heeft zelf in de auto gereden, geen gebreken geconstateerd en geeft aan dat de auto niets mankeert. Ik heb de onderhoudshistorie opgevraagd (leaseauto) en de rdw gegevens nagekeken. Ik krijg 3 maanden Bovag garantie op deze auto. Heb ik hiermee voldaan aan mijn aankoopverplichtingen als koper van een 2e hands auto?

Met vriendelijke groet
Theo

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U wilt weten of u aan uw onderzoeksplicht hebt voldaan nu u een uitgebreide proefrit hebt gemaakt (met iemand erbij), de auto op de brug hebt gezet, de verkoper zelf nog eens gereden heeft in de auto en geen gebreken geconstateerd heeft, onderhoudshistorie en rdw gegevens kloppen.

Mededelingsplicht versus onderzoeksplicht
De verkoper is verplicht de koper in te lichten over bestaande gebreken aan de auto waarvan hij op de hoogte is (te meer indien het gaat om een professionele verkoper). U moet op uw beurt onderzoeken wat u koopt (onderzoeksplicht gaat verder bij de aanschaf van een occasion dan van een nieuwe auto). Houdt de verkoper informatie achter die voor u van belang is dan kunt u hem daarop aanspreken.

Garantie
3 maanden BOVAG garantie dient in dit geval 6 maanden te zijn. Daar kunt u de verkoper nog wel op attenderen. Losgezien van de BOVAG garantie bestaat, er indien de auto niet voldoet aan de redelijke verwachtingen die ervan mocht hebben, de mogelijkheid om u te beroepen op de wettelijke garantie.

Al met al lijkt het mij dat u voldaan hebt aan uw onderzoeksplicht.

Meer informatie over onderzoek doen bij aankoop van een (tweedehands) product vindt u op onze website.



***

Reactie van Theo Rikken:

dag Marika,

bedankt voor je reactie. Ik heb ook nog even de Bovag gebeld over de garantie en die moet inderdaad 6 maanden zijn.

Groet
Theo Rikken