Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mogelijke gevolgen teveel koudemiddel in airco

Vraag gesteld door Robert2016 op 9 juli 2017

Mijn moeder heeft een Opel Agila B uit 2009. Deze auto is regulier in onderhoud bij de Opel dealer. In 2015 heb ik de auto bij de dealer gebracht voor een airco onderhoudsbeurt inclusief bijvullen van de airco (preventieve onderhoudsbeurt, geen klachten over de werking van de airco).

In het voorjaar van dit jaar heb ik de auto voor een airco onderhoudsbeurt gebracht bij een algemeen onderhoudsbedrijf (ook hier ging het om een preventieve onderhoudsbeurt, geen klachten over de werking van de airco). Bij het opnieuw vullen van de airco constateerde de monteur dat bij de voorgaande keer teveel koudemiddel toegevoegd was. Zowel op de sticker van de Opel dealer onder de motorkap als op basis van de hoeveelheid koudemiddel die uit het systeem gehaald werd, bleek dat de Opel dealer in 2015 het systeem gevuld heeft met 500g i.p.v. de voorgeschreven 370g (dus 35% teveel). Als ik op internet de voorgeschreven hoeveelheid koudemiddel op zoek, lees ik overal dat voor een Agila B 370g voorgeschreven is. Het lijkt er op dat de Opel dealer de hoeveelheid koudemiddel gehanteerd heeft voor een Agila A (model 2000 - 2008) i.p.v. de hoeveelheid voor de Agila B.

Nu is mijn vraag in hoeverre er schade toegebracht kan zijn aan het airco systeem doordat er door de fout van de Opel dealer 2 jaar gereden is met een airco systeem met teveel (+35%) koudemiddel?

Mijn moeder heeft aangegeven dat de airco momenteel slecht koelt/ontvochtigd. Ik heb zelf de airco nog niet getest, maar ben wel benieuwd of er mogelijk een defect ontstaan kan zijn als gevolg van de fout van de Opel dealer.

Bij voorbaat dank voor uw reactie.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt wat de gevolgen kunnen zijn als er langdurig teveel koudemiddel in een airco-installatie zit.

2 jaar geleden is er airco onderhoud gedaan door een Opel dealer. De airco heeft altijd goed gefunctioneerd en recent is er preventief onderhoud uitgevoerd door een algemeen onderhoudsbedrijf. Dit bedrijf constateerde dat er teveel koelmiddel in het systeem zat en heeft de naar zijn mening juiste hoeveelheid koelmiddel gevuld. Echter nu zijn er wel klachten over de werking van de airco.

Als er een verkeerde hoeveelheid koudemiddel in het systeem zit zal de airco niet goed werken maar er zal niet snel schade ontstaan. De airco heeft 2 jaar goed gefunctioneerd nadat de Opel dealer het onderhoud had uitgevoerd en nadat het algemene bedrijf er aan gewerkt heeft zijn er klachten.

Het beste kunt u teruggaan naar de Opel dealer en daar uitleggen wat er aan de hand is. Omdat de airco nu niet goed werkt lijkt het er op dat er nu niet de juiste hoeveelheid koelmiddel in het systeem zit.