Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan ik het olieverbruik van mijn auto verminderen door een ander type olie te gebruiken?

Vraag gesteld door Seat alhambra op 21 januari 2017

Ik ben in het bezit van een Seat Alhambra januari 2001 benzine uitvoering 2.0, 140.000 km op teller. In september 2014 gas G3 in laten bouwen (rijdt 100%). Ik rij ongeveer 10000 km per jaar. Van die km rij ik 60% korte stukken. Op dit moment zit er olie van het merk kroon op het blok: msp 5w 40 (full synthetische olie).

Ik moet nu ongeveer 1liter per 3500 km bij vullen. In de afgelopen periode al eens toevoeging in het blok gedaan (voor olie wissel) om blok schoon te maken en alles los te maken. Alles van het blok af , weer nieuwe olie er op maar helaas olie verbruik bleef het zelfde.

Mijn vraag is: is er misschien een ander type olie die het olie verbruik iets kan verminderen zonder dat de motor prestaties achter uit gaan . Ook wat betreft de winter met de koude start. Of is er een andere oplossing die niet te veel geld kost? Ik heb namelijk connecties met kroon olie waarbij ik voor 5liter nog geen 25 euro betaal. Normaal kost dat ruim 50 euro. Alleen het gevoel is niet echt lekker. Auto rijdt op benzie en gas 100%. 

Verbruik gas : 1:9.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of een ander type olie het olieverbruik omlaag zou kunnen brengen.

Naast 5W40 wordt ook 5W30 voorgeschreven. Dat gaat in ieder geval geen gunstiger olieverbruik opleveren. Een verbruik van 1l op 3.500 km is best veel maar nog niet buitensporig. Bij meer dan 1l op 1.000 km wordt reparatie aanbevolen. Zover is het gelukkig bij u nog niet maar ik vrees dat u het met dit verbruik moet doen.

 


***

 

 

 

Reactie van Seat alhambra:
Bedankt voor uw snelle reactie,

Ik heb eerder een ouder type Alhambra gehad(1998) zelfde blok en ook op gas. Toen reed ik 25.000 km per jaar en nooit wat bij hoeven te vullen( zelfs niet waarneembaar op de peilstok dat het blok verbruikte.

Heeft u een idee hoe dat kan? Ouder type motor? Ik heb het idee dat ongeacht het merkt auto de blokken van tegenwoordig gewoon meer olie verbruiken dan vroegen (voor 2000). 

 

 

 


***

 

 

 

Reactie van Jos van der Drift:
U heeft nog een vervolgvraag op uw gestelde vraag.

De vorige generatie Alhambra had ook dezelfde oliespecificaties. Waarom de ene auto amper iets verbruikt en de andere redelijk veel, valt niet zomaar te verklaren. Deze motoren hebben niet per definitie een negatieve olieverbruik reputatie. Misschien wordt het verschil gemaakt door een andere historie wat betreft gebruik en onderhoud. Rijstijl en omstandigheden kunnen best van invloed zijn geweest voor het draaiende gedeelte. Een auto die bijvoorbeeld regelmatig flink heeft moeten sleuren aan een zware caravan, kan na de nodige gebruiksjaren best weleens een hoger olieverbruik laten zien. Waar in uw geval het verschil vandaan komt zou mogelijk met de historie te maken kunnen hebben.

Overigens is het niet zo dat moderne motoren per definitie altijd meer verbruiken. De onderhoudstermijnen liggen wel steeds verder uit elkaar. In sommige gevallen wordt olie pas bij 30.000 km ververst en dan is het echt niet zo dat je tussentijds nooit de peilstok hoeft te checken.