Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is er een wettelijke bepaling hoelang de band van een autogordel mag zijn?

Vraag gesteld door Firefighter op 7 maart 2016

Recentelijk een nieuwe auto gekocht, nu is de gordelband dusdanig kort dat je niet eens bij het dashboard/kastje komt met je hand. Als je dus iets wilt pakken moet je de gordel los maken om erbij te komen!!
Niet echt een veilige situatie tijdens het rijden, de importeur geeft aan uit veiligheidsoverwegingen de lengte van de gordel niet te kunnen verlengen!!! Volgens mij kan er gewoon een langere band gemonteerd worden om dit probleem op te lossen. Onze vorige auto (zelfde merk en type) had dit probleem namelijk niet.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt wat de voorgeschreven minimale lengte is van een autogordel.

Alle toegepaste gordels in een auto zijn goedgekeurd en voorzien van een label met goedkeuringsnummer. Wat de voorgeschreven minimale lengte is kan ik na lang speuren nergens vinden maar daar is vast een norm voor. Dat wat u betreft de gordel te kort is kom je incidenteel hooguit weleens tegen in combinatie met een kinderzitje. Ik zou bijna denken dat er iets met de blokkeerinrichting aan de hand is van deze gordel. U zou nog kunnen testen of de andere gordel dezelfde lengte heeft of bij een identieke andere auto.

Wanneer u het kastje niet kunt bereiken vanuit de bestuurders positie, is dat misschien een veiligheidsoverweging van de fabrikant. Misschien vindt men dat niet bevorderlijk voor de verkeersveiligheid wanneer je onder het rijden iets uit het kastje kunt halen.

De gordel verlengen mag inderdaad formeel niet. Daarmee vervalt de goedkeuring. Er zijn ook gordelverlengers te koop maar zijn niet toegestaan. Heel incidenteel kan de autofabrikant nog weleens 'n langere uitgave leveren maar daar is wellicht al naar gekeken. Een passende en veilige oplossing is kan ik helaas ook niet bedenken.