Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is een 1 op kentekenbewijs reden de auto niet te kopen?

Vraag gesteld door Lovely op 11 januari 2018

Autocoach in Barneveld heeft een mooie Ford Fiesta voor ons op het oog waarvan ze zeggen een gunstige deal. Auto heeft geen schadeverleden en ze gaan vandaag voor ons de auto verder onderzoeken en keuren. Het enige is dat er een 1 op kentekenplaat staat. Volgens autocoach is dat geen probleem. Er rijden veel meer auto s met een 1. Wat vindt u?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of een 1 op het kenteken als duplicaatcode een probleem is.

Van uw autocoach mag u een eerlijke beoordeling van deze auto verwachten. Wanneer uiteindelijk deze duplicaatcode 1 voor u de enige twijfel is, durf ik deze gerust weg te nemen. Vanaf 2008 wordt deze uitsluitend afgegegven wanneer de kentekenplaten zijn verdwenen. Dat kan dus na verlies of diefstal van de platen zijn. Er is dus sprake van een hele plausibele reden waarom deze duplicaat code wordt aangebracht en zegt feitelijk niets over het auto zelf. Ik begrijp dat een aangbrachte code sommige kopers afschrikt maar je koopt feitelijk een auto en geen kentekenplaat. En dat 1-tje zegt dus niets over de auto zelf en is eigenlijk niet meer dan een administratieve handeling.

 

Reacties

S. Groels

Auteur - 8 juli 2023

Kan ik de code ook terug vinden op het kentekenbewijs?

Jos

ANWB Expert - 11 juli 2023

De duplicaatcode werd alleen vermeld op het papieren kentekenbewijs en niet eens altijd. Sinds de invoering van het kentekenpasje is dit nooit meer zichtbaar.