Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

de kogel van mijn trekhaak beweegt wel erg veel

Vraag gesteld door jossmitklm op 30 juni 2017

Ik heb een Kia Niro met een door de dealer gemonteerde afneembare trekhaak.
IK heb op dit forum al eerder een vraag gesteld over de montage van mijn fietsdrager (ANWB Travel en Co Lift)
Als de fietsdrager met de fietsen op mijn trekhaak staat is lijkt de boel erg onstabiel. Het veert ontzettend door en ik kan bijna niet over een verkeersdrempel zonder de straat te raken.
Ik ben bij de Kia langs gegaan omdat mijn trekhaak erg ver naar achteren stond. De dealer beaamde dit ook omdat er verschil zat in de trekhaak van andere Niro's. Ze hebben de boel opnieuw gemonteerd en de haak stond weer keurig recht op. Echter na 1 rit van 30 km stond de drager weer net zover naar achteren als de eerste keer. De dealer heeft bij andere Niro's met een trekhaak gekeken en ze blijken allemaal behoorlijk te bewegen. Als ik de fietsdrager op de haak zet en ik ga er op staan zie niet alleen de auto bewegen maar ook dat de haak behoorlijk heen en weer gaat. Mijn vraag is: Mag dit is zo,n grote speling normaal?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de trekhaak van uw Kia Niro.

Haken met een afneembare kogel is heel gebruikelijk maar met overmatige speling zoals u omschrijft is niet meteen heel herkenbaar. Opvallend ook dat de eerste haak niet goed bleek en er naar aanleiding daarvan een ander exemplaar is gemonteerd. Maar wanneer er inmiddels zo nadrukkelijk sprake is van speling, is dat wel opmerkelijk. Zeker wanneer als mogelijk gevolg daarvan soms de straat geraakt wordt.

Zoals gezegd herken ik dit niet, óók niet op basis van merk en type auto. misschien dat andere lezers aanvullende info en ervaringen willen delen. Vermoedelijk dat de haak formeel door Brink is geleverd en zou u daar ook eens een berichtje aan kunnen wagen.***

Reactie van jossmitklm:

Ik heb de vraag ook bij Kia neergelegd. Het betreft trouwens een GDW trekhaak. Mijn dealer heeft gekeken en gaf in eerste instantie aan dat het spul wel heel erg beweeglijk was en zou een nieuwe trekhaak monteren. Later bleek dat alle trekhaken voor de Niro heel veel beweging hebben (geen speling) Dit betekent dat in mijn geval als ik mijn fietsdrager plaats n de fietsen er op zet de trekhaak iets naar beneden zakt. Lijkt niet echt stevig maar als ze het allemaal hebben houdt het in eerste instantie op voor de dealer. Ze hebben het ook met een vaste Bosal haak geprobeerd en ook die boog erg ver door.***

Reactie van Jos van der Drift:

De Brink haak met afneembare kogel heeft minder bewegingsvrijheid maar wanneer óók een haak met vaste kogel het probleem niet oplost, houdt het wat trekhaak betreft inderdaad wel op.

Misschien zou u eens een (geleende) andere drager kunnen proberen. Ik weet niet welke fietsdrager het betreft maar een nog gladde, gecoate kogel laat een fietsdrager mischien ook wat achterover wegglijden. Hopelijk dat andere Niro bezitters hun nog welkome aanvullingen of adviezen hebben.