Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aansprakelijkheid aanrijding

Vraag gesteld door Drone op 27 augustus 2018

Mijn vrouw heeft in onze woonwijk een stilstaande drone aangereden, die midden op de weg stond. Ze reed stapvoets en heeft deze lage drone over het hoofd gezien bij het inparkeren. De drone bleef onder de auto haken. Is mijn vrouw aansprakelijk voor de schade aan de drone? Of had de drone daar niet midden op de weg mogen staan en was het derhalve eigen risico van de tegenpartij (en was daarmee de tegenpartij aansprakelijk)

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

Er heeft een aanrijding plaatsgevonden met uw auto. Er stond een drone op de weg. Daar is overheen gereden. U vraagt wie hier aansprakelijk is.

Het uitgangspunt is schade kan worden verhaald als aangetoond kan worden dat de tegenpartij juridisch verwijtbaar heeft gehandeld.

Het uitgangspunt is dat als er tegen een stilstaand object is gereden deze schade niet verhaald kan worden maar voor eigen rekening blijft. Een uitzondering hierop is mogelijk, bijvoorbeeld als dat object daar helemaal niet had mogen staan en niet zichtbaar was. In dat geval kan er wel eens grond zijn voor een gedeelde aansprakelijkheid. Een deel van de schuld komt dan voor rekening van de tegenpartij.

U zult dus in dit geval onder meer aan moeten tonen dat de drone niet zichtbaar was.

Informatie over het verhalen van schade na een aanrijding vindt u op onze website.