Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zwarte rook bij steil omhoog en daarna inhouden bij hard rijden, is dat normaal?

Vraag gesteld door Babilonier op 1 oktober 2018

Ik heb een VW T4 uit 1996 (2.4D) met heel wat kilometers op de teller - de motor heeft er zo'n 3 ton opzitten, de auto zelf nog veel meer -. Op vakantie kwam er zwarte rook uit de uitlaat als we hele steile weggetjes omhoog reden. Ik geloof dat dat wel een bekend iets is bij de oude dieseltjes. Maar als we daarna dan weer hard reden, voelde ik hem soms heel even inhouden. Betekent dat dat er iets aan de hand/beschadigd is, of is dat "normaal" na het uitbraken van zwarte rook? Nu in Nederland rijdt hij weer als vanouds...

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de rookontwikkeling bij uw VW T4.

De zwarte rook duidt op roet. Door de noodzakelijke motorische prestaties onder de genoemde omstandigheden krijgt de motor méér brandstof om de gewenste trekkracht te leveren. De zwarte rook is feitelijk roet en duidt op een onvolledige verbranding. Ik begrijp dat dit onder die omstandigheden een incidenteel verschijnsel is. De oorzaak is wellicht de ouderdom en kilometerstand. Misschien motorisch wat minder compressie of verstuivers met een zekere slijtage zoals bijvoorbeeld ook de brandstofpomp.

Ik zie het verschijnsel niet als iets waar nu heel nadrukkelijk naar zou moeten laten kijken. De auto rijdt weer als vanouds, en wanneer de verplichte APK wat roetuitstoot géén probleem is moet u het zien als een normaal verschijnsel voor een T4 op leeftijd. Dat is ook de reden dat gedateerde diesels steeds vaker tegen milieuzones aanlopen ter verbetering van de luchtkwaliteit in het stedelijk gebied.