Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vervangen distributieriem Opel Corsa 2003

Vraag gesteld door Harm-Jan op 27 januari 2017

Ik heb een OPEL CORSA-C; Z1.4XE (njoy) uit 2003. Benzine uitvoering
Ik heb wat vragen over de distributieriem/ketting
1. Heeft deze auto een distributieketting of riem?
2. Wanneer moet hij vervangen? Soms lees ik na 60.000 en soms 90.000 km...
3. De vorige eigenaar zegt dat hij maar 130 euro heeft betaald voor het vervangen (rond 130.000 KM). Dit is wel erg goedkoop, klopt dit? De factuur die hij laat zien meld wel dit bedrag, maar de benaming is 'distributiekit'.

Bedankt alvast voor het meedenken!

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een aantal vragen over de distributie van uw Opel Corsa.

Dit motortype beschikt over een distributieriem en moet gezien het bouwjaar bij 90.000 km of iedere 6 jaar vernieuwd worden. Het genoemde bedrag lijkt mij inderdaad een compleet distributieset met alle toebehoren. Dat zal toch exclusief de montage geweest moeten zijn en eventuele multiriemen en waterpomp. Mijn inschatting is dat een complete vervanging toch al gauw in de buurt van zo'n 600 euro zal bedragen.***

Reactie van Harm-Jan:

Hallo Jos, Bedankt voor het snelle antwoord. De factuur meldt dat deze prijs inderdaad alleen de materiaalkosten zijn. De werkplaatskosten zijn 260,-. Dus dan kom je zo rond de 370,-. Nog best goedkoop als ik lees dat je gemiddeld 500,- kwijt bent.

Multiriem (V-snaar?) en waterpomp staat toch los van het vervangen van de distributieriem?

Bedankt!***

Reactie van Jos van der Drift:

De multiriem (voorheen V-snaar) wordt vaak mee vervangen omdat deze meestal dezelfde leeftijd en kilometers achter de rug heeft als de distributiesnaar. Van de opgegeven Corsa wordt de waterpomp door de distributieriem aangedreven en wordt deze vaak preventief mee vervangen. De oude waterpomp wil ná montage van een nieuwe riem nog weleens spontaan lekken en moet alles weer opnieuw gedemonteerd.