Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

krakende 2e versnelling berlingo

Vraag gesteld door bonapart op 13 november 2015

Ik heb een maand geleden een tweedehands versnellingsbak gekregen in mijn Berlingo Diesel 1.9. (en ook is er iets vervangen bij de koppeling).
Maar de 2e versnelling kraakt/ratelt gedurende het eerste kwartier erg en gaat stroef. Vooral van 1 naar 2 (maar ook van 3 terug naar 2). Naarmate het kwartier verstrijkt, gaat het schakelen naar de 2 steeds soepeler en met steeds minder gekraak tot het na een half uur helemaal zonder kraken gaat.
Wat kan dat zijn? En moet ik terug naar de garage en een andere versnellingsbak vragen? Ik heb nog 2 maanden garantietermijn.
Dank als u mij kunt helpen met deze vraag. Astrid Boon

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt een krakend geluid bij op- en terugschakelen naar 2.

Wat mij betreft moet u terug naar het betreffende bedrijf. Dit probleem lijkt zo specifiek bij de tweede versnelling vandaan te komen, dat het vermoedelijk een synchronisatie probleem betreft. Dat kan inderdaad wat minder worden wanneer de bak en olie wat warmer wordt.

Uiteindelijk is er nog altijd sprake van garantie en zal dit probleem eerder verergeren dan dat het minder wordt. Laat uw garage dit probleem dus vooral in een voor de bak koude situatie beoordelen. Hopelijk erkennen ze de klacht daardoor eerder en komt er een oplossing.