Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

hoge km stand skoda octavia / golf variant occasion

Vraag gesteld door miqu op 10 januari 2018

Ik zoek een Skoda octavia combi (III) of VW golf variant (7) occassion op benzine, maar met een beperkt budget kom je al gauw bij hoge km standen uit, rond de 150.000. Wat kan ik verwachten als ik graag nog lang met de auto wil doorrijden. Is er een groot risico dat er te grote reparaties zullen zijn die het dit niet waard maakt? Wat zijn dingen waar ik specifiek bij deze auto's op moet letten? Ik denk met name aan versies met de 1.2 TSI 105pk motor.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of de aanschaf van een gebruikte auto met een kilometerstand boven 150.000 km wel verstandig is.

Met een dergelijke kilometerstand kom je wel in de fase waarbij groot onderhoud en overmatige slijtage meer op de loer ligt. Het valt lastig te voorspellen met wat voor reparaties u rekening moet houden maar wanneer bij 180.000 km de koppeling versleten blijkt, is dat niet héél uitzonderlijk. Dat geldt uiteraard ook voor méér slijtage onderhevige onderdelen zoals bijvoorbeeld wiellagers, aandrijfassen, remmen en stuurinrichtig.

Dat wil niet per definitie zeggen dat een dergelijke koop onverstandig is. Maar de huidige staat en conditie is nog wat nadrukkelijker bepalend voor en verstandige koop dan bij lagere kilometrages. In uw zoektocht moet u vooral gericht kijken naar die exemplaren die over een bekende onderhoudsstatus beschikken. Auto's die dus goed onderhouden zijn, en zowel van binnen als van buiten de indruk wekken van een nette vorige eigenaar afkomstig te zijn.

Bij dergelijke kilometerstanden kunnen staat en conditie best wisselend zijn en is het dus de kunst in uw zoektocht de beste exemplaren te selecteren. Dan zie ik geen bezwaar om binnen uw budget bij kilometerstanden uit te komen vanaf 150.000 km. Mijn advies is wel te kiezen voor een transactie mét Bovag garantie. Dat biedt u gedurende 6 maanden een extra stok achter de deur wanneer er toch sprake blijkt te zijn van een noodzakeleijke reparatie.

De genoemde 1.2 motor kent geen noemenswaardige veelvoorkomende gebreken. Wat mij betreft een motor met betrouwbare reputatie.