Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geen vrachtwagen kenteken meer voor pickups met dubbele cabine?

Vraag gesteld door jofer op 29 april 2015

Ik was van plan om een Amerikaanse pick-up aan te schaffen met een leeg gewicht van 3200kg en een maximaal toelaatbaar gewicht van 3900kg.

Het betreft een pick-up met een dubbele cabine. Ik heb echter begrepen dat Amerikaanse pickups met een dubbele cabine niet snel meer in aanmerking komen voor een vrachtwagen kenteken met ingang van volgend jaar januari.

Klopt dit? En wat zijn de precieze regels en is er een overgangsregeling?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Hier een link naar de site van de belastingdienst met de eisen waar het voertuig aan moet voldoen om een vrachtlautokenteken te verkrijgen. 

Er is mij niets bekend van een wijziging van de eisen om een vrachtautokenteken te krijgen , waar heeft u uit begrepen dat dit gaat veranderen per 1-1-2016?

 


***

 

 

 

Reactie van jofer:
Dat word hier vermeld.

 

 

 


***

 

 

 

Reactie van Leo Ruijgrok:
Navraag leert dat de wijziging niet zo zeer in het kenteken zit maar in het feit dat er vanaf 2016 geen voordeel meer is van BPM en MRB. Het belastingplan 2016 is inmiddels goedgekeurd door de kamer en voor zover bekend komt er geen overgangsregeling.

Door deze wetswijziging gaan deze auto's BPM en MRB betalen als personenauto.

 


***

 

 

 

Reactie van jofer:
Oke, bedankt voor de informatie.
Het is mij alleen nog niet duidelijk hoeveel mrb iemand dan moet gaan betalen voor een zware pick-up aangezien het huidige stelsel voor personenwagens maar tot 3500kg gaat.

 

 

 


***

 

 

 

Reactie van Leo Ruijgrok:
Het huidige stelsel voor personenauto's gaat tot 5.050 kg dus op de rekenhulp van de belastingdienst kunt u een berekening maken.

 

 

 


***

 

 

 

Reactie van Jouke09:
En wat als de pickup al op vrachtwagen staat en aangeschaft is voor 2016? Die mensen moeten ook gewoon personenauto tarief gaan betalen of blijven die dan gewoon het vrachtwagen tarief betalen?

 

 

 


***

 

 

 

Reactie van Leo Ruijgrok:
Voor zover bekend komt er geen overgangsregeling en moet er dus personenauto tarief betaald worden.