Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Astra K ST zeer zijwindgevoelig

Vraag gesteld door FRANKIE1963 op 18 januari 2018

Mijn astra K (2016) is zeer zijwindgevoelig. Ook bij het inhalen van bijvoorbeeld een vrachtwagen blijf je maar net binnen de rijstrook. Banden zijn Bridgestone 225/45/18. Standaard af fabriek. Motor is de 1.6 200pk die in Duitsland aardig met het verkeer kan meekomen. Helaas geeft dit weggedrag weinig plezier, lees; onveilig gevoel. Dealer kan hier niets mee, zou "producteigenschap" zijn. Nu las ik een ADAC test dat de Astra helemaal niet gevoelig is voor zijwind. (Score 1.7) Naar mijn idee zou het aan de banden kunnen liggen. Is het bij de ANWB op welke banden deze test is uitgevoerd?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U meld klachten over zijwindgevoeligheid van uw Opel Astra K Sports Tourer. Dat is het huidige model Astra in zogenaamde stationwagon uitvoering.

U vraagt welke banden er onder de ADAC testauto zaten. Dat kan ik mogelijk achterhalen, maar de ADAC heeft vijf uitvoeringen getest. Kunt u aangeven om welke test het gaat? Zijwindgevoeligheid is ook geen vast testonderdeel omdat het niet goed te meten is, en de omstandigheden zich niet altijd voordoen.

Behalve merk en maat banden, welk type Bridgestone zit er onder uw auto? Blizzak, Potenza, Turanza?***

Reactie van FRANKIE1963:

Huidige banden zijn van Bridgstone Type Turanza 95W XL. Link naar test ADAC; https://www.adac.de/_ext/itr/tests/Autotest/AT4608_Opel_Astra_Sports_Tourer_1_4_Turbo_Innovation/Opel_Astra_Sports_Tourer_1_4_Turbo_Innovation.pdf

Overigens zie ik nu dat deze test van het vorige model astra is.***

Reactie van Erik Jan de Jong:

Helaas kan ik het van deze test niet achterhalen welk merk en type banden er onder de Astra J zaten tijdens de test.

Bij zijwindgevoeligheid zijn de banden zeker van belang, maar de Bridgestone Turanza hebben op dit gebied juist geen slechte reputatie. Uitlijning, schokdempers en bandenspanning zijn OK?***

Reactie van FRANKIE1963:

Probleem doet zich al voor sinds de aflevering van de auto. (nieuw gekocht). Bandenspanning minimaal 280 kPa. Schokbrekers voor vind ik persoonlijk aan de "weke" kant, garage heeft hier naar gekeken en zou geen probleem zijn. Voorbeeld: na een drempel veert auto in en uit, daarna nog 1x. Achter ervaar dit gedrag niet. Uitlijning is gecheckt.