Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Advies ruime occasion

Vraag gesteld door Xploid op 14 november 2017

Er is een kleintje op komst dus ben ik op zoek naar een ruime auto. Naast ruimte voor een kinderzitje (isofix) moet er ook voldoende ruimte zijn in de kofferbak voor een kinderwagen en herdershond.

Ik heb al veel gezocht en gelezen maar kom er zelf niet echt uit. Ik heb in het verleden een ford focus station gereden uit 2005 en daarna een Renault Megane en Skoda Octavia. Allemaal diesels. Een dergelijke auto zou een voor de hand liggende keuze zijn maar ik vind de hoogte van de wegenbelasting (skoda/ford) en onderhoudskosten (renault) wel fors.

Ik verwacht ongeveer 25.000 km per jaar te gaan rijden. Een mix van snelweg en stadverkeer. Een benzine motor is daarom ook een prima optie volgens mij.

De vraag is voor mij nu wat verstandig is. Een jonge occasion kopen met weinig km voor +/- 8500 max. of een ouder model met meer km maar een lagere aanschafprijs. En welk merk, type of model raden jullie aan?

Alvast bedankt voor de hulp!

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U zoekt een ruime occasion, ook vanwege een toekomstige gezinsuitbreiding.

Voor voldoende kofferruimte vanwege kinder/wandelwagens en hond is een combi wat mij betreft de beste keuze. De door u al eerder genoemde Skoda Octavia is wel een goed voorbeeld van veel ruimte en is dus zeker een kandidaat. Een diesel valt met uw jaarkilometrage wel af, zeker wanneer u de intensie heeft om met de toekomstige auto de nodige jaren vooruit te willen.

Naast de Octavia is uiteraard de Passat Variant een kandidaat en is een Ford Mondeo ook een optie. Waar u zeker ook naar moet kijken zijn de Japanse merken vanwege het duurzame en betrouwbare karakter. Ik kan me voorstellen dat u wat kosten betreft óók de komende jaren op de kleintjes gaat passen en zou een Toyota Avensis of Mazda 6 een hele zekere en verstandige koop zijn.

Daarom lijkt het ook verstandig een goede koop te doen waar u betrouwbaar de nodige jaren mee vooruit kunt. Bij voorkeur dus een jonge occasion binnen het gestelde budget op benzine met nog vele jaren voor de boeg. En het lieft dus met zo min mogelijk ongewenste verrassingen wat onderhoudskosten en reparaties betreft. Dan zie ik de Toyota Avensis en Mazda 6 als de meest verstandige auto's.