Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

welke reserveband moet ik kopen voor een Ford S max met All seasonsbanden?

Vraag gesteld door B.Ruiter op 14 januari 2016

mijn auto heeft Goodyear All seasonsbanden met verplichte draairichting. Wat voor een reserveband moet ik nu kiezen? Als ik hetzelfde merk en type koop, kan ik deze reserveband alleen maar aan 1 zijde gebruiken; 2 reservebanden kopen is wel erg veel van het goede... Wat moet ik doen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt wat verstandig is als reserveband, wanneer er draairichting gebonden all seasonbanden gemonteerd zijn.

Twee reservewielen lijkt me geen optie. Er is inderdaad een kans dat bij een lekke band het reservewiel met de genoemde all seasonband een verkeerde draairichting heeft.

Toch denk ik dat dit desondanks in tijd van nood een reële keuze is. Het uitgangspunt is wel dat op een zo kort mogelijk termijn de auto weer op 4 juist gemonteerde banden staat. Uiteindelijk werden ook veel auto's voorzien van noodwielen waarvan geacht werd je snelheid en rijgedrag aan te passen. Wanneer u in zo'n situatie met name onder natte omstandigheden daar ook rekening mee houdt, zie ik geen bezwaar. Eigenlijk moet u het dan zien als een noodwiel om met gepaste snelheid en rijstijl weer mobiel te zijn.

Misschien zou u bij de keuze het best kunnen kiezen voor een rechter band. Gemiddeld komen lekke banden aan de bermzijde vaker voor.