Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Suzuki Swift stuur problemen

Vraag gesteld door Roddy op 28 juni 2016

Sinds meer dan 1 jaar heb ik stuurproblemen met mijn Suzuki Swift. Het stuur gaat niet meer (vanzelf) naar de middenstand terug. Als ik een flauwe bocht rijd met 80 kilometer per uur blijft de auto in de bocht doorrijden en gaat niet automatisch weer rechtuit rijden. Voor mij verpest dit het rijplezier wat ik daarvoor wel had.

Hierop heb ik een afspraak gemaakt bij de Suzuki dealer. De conclusie van de dealer is dat dit stuurgedrag wat zwaar aanvoelt maar wel normaal is. Met andere woorden: zij kunnen niets doen, behalve de gehele stuurinrichting vervangen voor 2000 euro zonder de garantie dat ik dan van het probleem af ben. Vanzelfsprekend heb ik de auto laten uitlijnen en de banden laten controleren, maar ook dit levert geen verschil op.

Wat te doen?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Het stuur van uw Suzuki Swift komt na een bocht niet meer vanzelf in de rechtuitstand. Dat zou wel moeten. In tegenstelling tot wat de Suzuki dealer beweert is deze eigenschap niet als normaal te beschouwen.

Stuurhuis
Na wat zoekwerk blijkt dat dit bij meer Suzuki's Swifts voorkomt. De oorzaak zit in het stuurhuis. Na vervanging daarvan (dus niet van de hele stuurinrichting) is het probleem opgelost. Reparatie van het stuurhuis is zelfs ook mogelijk, zo schrijft een monteur en ervaringsdeskundige van Auto Arninkhof in Weerselo (0541-662274) op een platform voor autotechnici.

 


***

 

 

 

Reactie van rodirida:
Klopt. Onlangs ook dezelfde problemen bij mijn net gekochte Suzuki Splash 1.2 uit 2008. Dealer hield het af onder mom van producteigenschap. Anderen riepen alleen stuurhuis vervangen (sloop of revisie). Kosten (heel) hoog. Dus reparatie afspraak gemaakt met Robert van dit bedrijf en laten verhelpen. Nu een prima sturende auto. Mega blij, geen hoogst irritant klevend stuur in middenstand en stuur komt nu ook weer netjes terug in middenstand na het nemen van een bocht. Dit alles tegen een zeer schappelijke prijs. Aanbevolen dus.